Начало » Актуално » Пловдивски интелектуалци обсъдиха проблемите в културната сфера

Пловдивски интелектуалци обсъдиха проблемите в културната сфера

Едни от най-изявените общественици, интелектуалци и творци на Пловдив се бяха събрали в залата на Регионалния археологически музей, по покана областния координатор на „Движение България на гражданите” Дани Каназирева, за да разискват проблемите в културната сфера.

На форума имаше представители на почти всички културни институции и творчески гилдии в града под тепетата.

 

 

 

 

На срещата присъстваха и софийски представители на Движение БГ, сред които Даниел Вълчев, проф. Велислав Минеков, Людмил Веселинов и Веселин Тодоров.

Основната причина, поради която беше свикана кръглата маса по проблемите на българската култура беше обсъждането на предстоящите промени в Закона за културното наследство, които са на трето четене в парламента. Според почти всички присъстващи, те се оказват една широко отворена врата към корупцията.

„Прави впечатление, че за първи път в един закон се прави опит да бъде заобиколен друг” – заяви Дани Каназирева по повод на готвените изменения в Закона за културното наследство и добави, че България е единствената страна в Европейския съюз, в която археологическите изследвания са извадени от научноизследователската дейност и са приравнени до обикновена търговска и строителна дейност.

Проф. Минеков изказа мнението си за промяната с която се предвижда археологическите проучвания да са в юрисдикцията на Закона за обществените поръчки и това да става само с едно становище на Агенцията за приватизация, което е предпоставка за корупционни схеми. Подобно мнение са изказали и прокуратурата и МВР. Друг пример за корупция в грандиозни размери е и предложението за отпадането на архитектурните резервати като защитени територии.

Минеков изтъкна, че държавата в момента демонстрира пълно безразличие по въпросите на културата, археологията вече не се цени като наука, а е сведена до един своеобразен „Дисниленд”, от който трябва да дойдат средства, музейното дело е без научна платформа и без съдържание, книгоиздаването също търпи големи рестрикции.

В залата през цялото време се чуваха гневни коментари относно нелепото законодателство.

Георги Костадинов, секретар на Пловдивското нумизматично дружество заяви, че Законът за паметниците на културата е по-ялов от предишния, мъртвороден, нефункционален, вреден и направо фашизоиден. Дава мъглява трактовка на определенията „ Какво е паметник на културата”  и „ Що е археологически обект” и поради тази причина в момента почти всички българска граждани могат да попаднат под ударите на Закона за неколцина стари монети, парна ютия или газена лампа.

Лука Станчев, председател на Пловдивския граждански клуб, взе думата и в типичен за него стил попита каква е визията на ДБГ за България и за Пловдив в културната сфера на Балканите, в Европа и на световно ниво. Станчев заяви, че е време да бъдат създадени български консулства на места свързани с българската история в близките до нас страни. Като пример той посочи Кастория в Гърция, където е гроба на Самуил или Албания.

Представители на Народната библиотека също поискаха браншови закон за закрила и развитие на културата, защото в момента библиотеките въобще не присъстват в Закона за опазване на културната наследство.

Директорът на Пловдивски драматичен театър Кръстю Кръстев разпалено  коментира, че основна грешка е мисленето, че културата няма нищо общо с политиката, защото културата е квинтесенцията на политиката. Според него Закона трябва да е кратък и ясен, да има ясни правила и задължения.

Директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов каза, че настоящия закон превръща музейните работници в чиновници, защото освен средства за мизерни заплати не предвижда нито стотинка за допълнителни дейности, като консервация и съхранение на археологически обекти.  Той връчи и писмено предложение за промени, подкрепено от директора на Националния археологически институт към БАН и от Асоциацията на българските археолози.

Проф. Минеков разказа за негов приятел, директор на регионален музей в малко населено място, който съвместява още няколко длъжности, като уредник и чистач и получава заплата от 340 лв.

Над два часа представителите на пловдивската култура и на „Движение България на гражданите” обсъждаха проблемите, които стоят пред културните дейци и пътищата, по които трябва да бъдат решени.

В края на срещата Даниел Вълчев обеща, че в скоро време ще бъде предложена кратка и конкретна програма, с ясни обещания, чието изпълнение после може да се провери много лесно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *