Начало » Актуално » Пловдивската бохема вдъхнови арт-парти във Вила Юстина

Пловдивската бохема вдъхнови арт-парти във Вила Юстина

Предколедните дни ни предложиха приказно време и много празнично настроение.

И точно преди светлите Коледни празници, едно от най-изисканите винарски имения близо до Пловдив – Вила Юстина, се превърна в притегателен център за добро настроение и творчество. На празничното арт-парти, организирано от собственика на Вила Юстина – Милко Цветков присъстваха най-изтъкнатите представители на пловдивската бохема.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С много настроение и специално за Коледното тържество във винарската изба дойдоха едни от най-обичаните пловдивски художници Станимир Видев, Васил Стоев, Ангел Василев, Кольо Мишев, Атанас Маринчешки, иконописецът Елена Дигбоюшка, психологът Събка Дякова-Чехович, журналистът Нели Бистрашка, потомъкът на рода Томасян – мосю Ервант Хугасян и разбира се, един от най-тачените пловдивски цигулари – Мичо Димитров, който пристигна специално за патрито веднага след изключително успешния си концерт със Софийски солисти.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Любезните домакини от винарска изба Вила Юстина се бяха постарали да оставят незабравими спомени и бяха подготвили великолепно посрещане. Както си му е редът, първата спирка на групата беше на великолепното шато, разположено на южния склон на село Устина.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Районът на селото е известен още от древността със старата си винена история. Тук още се носят  легенди за траките и тяхното вино, за антични ритуали и мистерии. А екипът на Вила Юстина има за цел да опази както старите винени традиции и културно-историческото наследство на района, така и прекрасната природа на Родопската яка.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Приказното декемврийско слънце, което беше заляло с лъчите си целия масив, създаваше пролетно усещане, а сред лозовите насаждения се издигаше приказна белоснежна кула, гледката от която оставя незабравими спомени във всички, които успеят да й се насладят.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Насред лозята домакините бяха приготвили по чаша от най-новия си продукт – великолепно естествено пенливо вино, с което посрещнаха гостите за Welcome Drink. Всички бяха възхитени от качествата на пенливото вино, а мосю Ервант, който повече от петдесет години е живял във Франция, сподели, че е голям познавач на френското шампанско, но естествено пенливото вино на Вила Юстина по нищо не му отстъпва. С изключителния си баланс между деликатен аромат, вкус и великолепен цвят, пенливото вино на Вила Юстина с право може да се нарече „короната” на всяка изискана маса и да конкурира дори и най-квалитените френски пенливи вина, каза мосю Ервант.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Художниците бяха впечатлени и от етикета на елегантната бутилка, който изобразяваше златна филигранна дантела, избродирана върху тъмен фон.

След като опитаха великолепното пенливо вино, което палаво погъделичка небцата им и разбуди игриви тръпки и се запознаха с характеристиките на гроздовите сортове, които се отглеждат на шатото, гостите се отправиха към дегустационната на Вила Юстина, където ги очакваше следващата изненада.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Освен, че бяха приготвили от най-добрите си бели, червени вина и розета, домакините се бяха постарали на празничната трапеза да не липсва нищо. Разнообразните салати се допълваха чудесно с вкусните мезета и луканки на месокомбинат Димитър Маджаров и най-вече с печеното агнешко, което задоволи и най-капризните вкусове.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Залата на Вила Юстина беше аранжирана специално за повода с фотографска изложба с красиви изгледи от Пловдив и района, които също допринесоха за празничната обстановка.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Купонът стартира с много настроение и танци, а маестро Мичо Димитров направи своя специален коледен подарък за домакини и гости, като изсвири прекрасното интермецо от Жул Масне – Méditation.

След импровизирания концерт, групата разгледа и производствената база, проектирана с капацитет за обработване на 300 тона собствено грозде, с отделение за отлежаване и стареене на вина, което може да побере 600 бъчви.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Основната идея на винарската изба, освен да произвежда хубаво вино и да учи хората да му се наслаждават е да покаже всички възможности на съдовете и съоръженията за винарската промишленост, произведени от фирма „Томика метал” – лидер в производството.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В специалната зала, в която отлежават най-класните вина, гостите опитаха от  тези, които донесоха много награди през 2013 година. Пловдивските художници не скриха възторга си от грабналото съвсем скоро златен медал на „Мундус Вини” в Германия – Villa Yustina Cuvee 2012 и Monogram Mavrud & Rubin 2009, както и Monogram Chardonnay Barrique 2011, Prima Pinot Noir 2011, Prima Cabernet Franc 2012, Prima Traminer 2012 и Villa Yustina Blanc Cuvee 2012.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Гостите останаха възхитени както от свежите плодови и цветисти аромати на младите вина, така и на отчетливите дъбови аромати и стегната структура на отлежалите в дъбови бъчви еликсири.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Присъстващите имаха удоволствието да покажат своята висока винена култура, любов към виното и творчески дух.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

И в края на незабравимото тържество те направиха специален подарък на домакина Милко Цветков, като организираха своеобразно блиц-състезание по рисуване. Първи зад статива застана Ангел Василев, който направи своя автопортрет специално с посвещение за домакина, след него, пред белия лист се изредиха Станимир Видев, Васил Стоев, Евгений Петров, Атанас Маринчешки, Кольо Мишев и останалите гости. Мичо Димитров също прояви своя художествен талант и остави за спомен скица с посвещение.

Денят неусетно премина в нощ и партито продължи с много танци и настроение.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ето какво споделиха някои от гостите веднага след празника:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Събка Дякова-Чехович

Вино, сътворено с любовта и уменията на много хора – това е виното на Юстина. Вдъхновяващо е, че всичко тук е създадено от нулата и продължава да се надгражда  с много ентусиазъм и труд. Тук има планове, перспективи и оптимизъм – значи може, значи става! – когато човек е вдъхновен и прави нещата с вяра и любов! Така се творят трайните и стойностни неща и така ще пребъдат! Да не загасва пламъкът на вдъхновението – това пожелавам на прекрасните хора, създали винарското имение Юстина! Хубави празници!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Нели Бистрашка:

Този ден за мен беше възхитителен, нежен и с дълъг послевкус, точно както великолепното пенливо вино на Вила Юстина. Това беше една вълнуващо и запомнящо се преживяване, в невероятната компания на най-добрите пловдивски творци. Пожелавам на домакините от Вила Юстина, да сбъднат мечтата си, да изградят новите лозови масиви  и да построят хотелския комплекс, за да превърнат района в едно от най-добрите места от дестинациите за винен туризъм в България и да посрещат много гости, които да се превърнат в посланници на България по целия свят.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Мичо Димитров:

Благодаря за това прекрасно мероприятие, което беше организирано от Ваня Трингова и Милко Цветков, с помощта на целия чудесен екип на Винарска изба Юстина. То ни създаде невероятно и запомнящо се усещане, което рядко може да се изпита. Усещането, че има хора, които правят за нас артистите, музикантите и хората на изкуството това, което те направиха, беше уникално. Виното беше великолепно, а емоцията – незабравима. Искам да пожелая на Милко и на всички мили хора, които работят при него, да бъдат живи и здрави и да продължават да правят всичко с такава голяма любов. Тогава и резултатите са впечатляващи. Благодарим за разкошното посрещане, за великолепния празник и  незабравимото удоволствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *