Начало » Актуално » Пловдивчани се прехласнаха пред огнено шоу (галерия)

Пловдивчани се прехласнаха пред огнено шоу (галерия)

Огнени букви изписаха думата „ЗАЕДНО“, като част от огненото шоу, с което беше открит първия пленер на ковачите „Ковем европейското бъдеще заедно“, провеждан за първи път в България.

Впечатляващо огненото шоу изнесе формация „Феникс“, пристигнала чак от Козлодуй, за да подкрепи огненият дух на пловдивчани.

Атракцията започна с шествие, което премина по Главната улица и стигна до Стария град, за да пренесе огъня от работилницата на най-стария майстор-ковач у нас Лазар Църев от Ягодово . В пъстрата трупа, която спираше на няколко места по Главната улица за да играе хоро, участваха фолклорна формация от Царацово,  ансамбъл „Тракийска младост“ към СОУ „Л.Каравелов“. След като стигна до терасата на Тунела-Север, шествието се спря за демонстрация на древния нестинарски ритуал.

Тридесет и три годишната от Добрич танцува върху жарава вече десет години. Древното тайнство се предава в рода й по майчина линия. „Вярвам, че енергията на нестинарството сама си избира душата, която е орисана да го изпълнява“, казва Десислава Жекова.

Преди ритуалното изпълнение на огнения танц, тя се моли пред иконата на Св. Св.Константин и Елена, които са покровители на нестинарите и дават силата да влезеш в жаравата.

„Понякога изпитваш силно щастие, понякога еуфория, понякога спокойствие. Но болка не чувствам. Много хора казват, че това е транс, но аз не го определям така. Просто оставаш сам със себе си, все едно си някъде между небето и земята“, споделя Десислава Жекова. Цялото интервю с нея, можете да чуете в прикачения файл.

В пленера на ковачите участват 10 майстори, сред които двама от Англия и двама от Македония. Тази вечер те завъртяха своите чукове върху десет мобилни огнища, за да участват в първото по рода си у нас състезание по ковано желязо. Наградите ще се раздават на Масторската вечер на финала на 5-дневния Есенен панаир на занаятите. Идеята за първия по рода си пленер по ковано желязо е на  живеещия в Лондон кореняк пловдивчанин, майстор Лазар Манолов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *