Начало » Актуално » Парковете намаляват, разходите се увеличават

Парковете намаляват, разходите се увеличават

Общината може и е длъжна да осигури чистота и зеленина до всеки вход. Нужен е само контрол над парите

Адв. д-р Дани КАНАЗИРЕВА,

 • Родена на 16 януари 1979 г.
 • Завършва спец. „Право“ в ПУ „Паисий Хилендарски“
 • Доктор по Конституционно право
 • Адвокат към Адвокатска колегия – Пловдив
 • Специализирала „Британско право и право на Европейския съюз“ в „Кеймбридж“
 • През 2014 г. Специализира в САЩ по програма „Младите лидери на България“
 • Кандидат за кмет и водач на листата за Общински съвет на „Съюз за Пловдив“

 

Общината е в състояние да осигури чистота и зеленина до всеки вход. Нужен е само контрол над парите, е категорична Каназирева. Град Пловдив не е само Главната, не e само два-три булеварда с рози. Той се състои от 6 района, всеки от които е по-голям като население от повечето български общини. Животът в тези райони, обаче, не отговаря на инвестираните средства – пловдивчани плащаме все повече пари за чистота и озеленяване, а резултатът не се подобрява според очакванията.

Всяка година от парите на данъкоплатците се отделят: 

 • 30 милиона лева за почистване и още
 • 7 милиона лева за озеленяване

Простата сметка показва, че за всеки от шестте района от данъците и таксите на пловдивчани се падат по повече от 6 милиона лева годишно. Срещу тази сума  районите трябваше да изглеждат по съвсем различен начин.

Очевидно е, че парите не стигат до хората.

Нищожна част от тези 37 милиона лева се реинвестира в подобряване на услугата, която пловдивчани получават. Иначе хората нямаше да търсят „връзки“, за да им сложат една пейка пред блока, да им почистят мръсния детски пясъчник, да премахнат стърчащите железа от стари спортни съоръжения, да изрежат изсъхналите клони или да им засадят дърво край блока.

Не е оправдано да се инвестират 9 млн. лв. в Цар Симеоновата градина, но да не се почистят, озеленят и осветят кварталите на града – там, където хората се прибират у дома с децата си.

Пловдив няма дългосрочна визия за запазване на своята зелена система. Същата безпътица наследяваме и в сферите на спорта, детските градини, площадки и ясли, инфраструктурата.

При толкова огромни бюджети за почистване и паркова дейност

Пловдив трябваше да свети от чистота и да има най-много зеленина

на глава от населението си. А е точно обратното. Решенията, които предлага „Съюз за Пловдив“, са изпълними и ясни, но трябва да спре изтичането на парите към партийни каси и започне справедливото им разпределение по райони Дани Каназирева и. Работим, плащаме данъци и с тях издържаме уличното осветление, пейките по парковете, автобусните спирки. Виждаме в какво състояние е всичко в града ни. 

Парите ги има, пловдивчани ги плащаме и те са достатъчни за:

 1. Редовно почистване, озеленяване и поддържане на междублоковите пространства в шестте района. Поставяне на нови пейки, беседки, кошчета за смет и ремонтиране на  неработещите чешми;
 2. Обновяване на детски и спортни площадки в шестте района. Демонтиране на старите и опасни съоръжения за игра и монтиране на нови, съобразени с условията за безопасност;
 3. Ремонтиране и обновяване на училищните дворове, детските градини и ясли;
 4. Засилване на контрола върху инвеститорите, които имат задължението да почистват след края на строителството.
 5. Налагане на санкции за посегателства и стриктно спазване на правилата, след като бъдат наложени хигиенни и екологични условия за градски живот.

Каназирева е категорична: Условията, по които хората оценяват един квартал като добър за живеене, са три:

Първото е да има бърз и лесен транспортен достъп до него, както и удобно паркиране.

Второто условие е привлекателна градска среда – озеленяване, почистване, безопасни детски площадки, съвременни игрища за спорт.

Третото условие е осветеност, ред и сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *