Начало » Актуално » Интересни стари техники за изписване на яйца

Интересни стари техники за изписване на яйца

Днес е Велики четвъртък – четвъртият ден от Страстната седмица. Денят в който Христос, по време на Тайната вечеря е признал пред своите ученици, че ще бъде предаден от един от тях.

След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на Христовата мъченическа кръв. Традицията гласи, че великденските яйца се боядисват или на Велики четвъртък или на Велика събота.

Всички знаем, че първото яйце трябва да бъде чернено, а с него се преви кръстен знак върху челата на децата и на всички от семейството, за здраве и берекет.

За някой от най-интересните ритуали и стари техники за изографисване на яйца в България, ни разказа Грозделина Георгиева, уредник в Етнографския музей в Пловдив.

„Великденските яйца от Велинградския регион се отличават с това, че са многоцветни. Технологията е известна като „цветен батик“, защото се наслояват по няколко цвята и различните видове шарки, който са изписани с восък, са оцветени различно. Ихтиманската техника също е много позната и популярна. При нея се избират светли яйца, върху които се пише с тъмен восък, оцветен в черно или кафяво и само шарките се запълват с цвят, а самото яйце не се боядисва и остава за фон естествения му цвят. Восъчните яйца се изписват с разтопен восък, който се поставя в специални писалки. Освен християнските символи, кръста и рибата се изписват и слънцето, различни звезди, дървото на живота, растителни мотиви … Всеки е свободен да прави абсолютно различни фантазни неща, защото яйцето е едно благопожелание. В началото на века е било модерно да се изписват цели надписи и пожелания. Не е важно яйцето да бъде красиво, а да бъде запълнено със символи. Тези, който не умеят да владеят много ръката си, или им трябва повече практика, могат да го изпишат неравномерно, едната половина да е една, а другата да е различна. Това е много често срещана практика. Рисуват се цели фигури, изобразяват се жени в хороводна стъпка или животни, с пожелание да е здрав добитъка.

2015-04-09 12.38.24

Първото яйце трябва да е червено. С него се натъркват челцата на децата за здраве. Такова яйце може да се остави и при животните. Първото яйце се поставя пред иконата. През следващата година, старото се отваря и по него се гадае. Ако вътре са се запазили жълтъка и белтъка и яйцето не се е развалило, годината ще е благодатна, ще е пълна и цяла. Ако е нарушена вътрешността, трябва да се очакват проблеми. Някое от яйцата, които се оставят пред иконата, през следващата година на Трифон Зарезан се отнася на лозята и се заравя в корена на избраната най-благодатна лоза, за да може цялото лозе да има берекет и да ражда повече през годината.

Писаните яйца се изработват, за да ги дадем в дар. Няма по-хубав подарък от писано яйце, защото в него се влага собствената магия и чувство. Самото яйце също е магичен предмет, защото е символ на безкрая.

Има стара традиция, да се прави дар към годеницата. Такова яйце, освен че е изписано с восък и боядисано, към него се прикрепят кичести пискюли от оцветена вълна. То се нарича „кичено“ или „годенишко“ яйце. Прави се както от мъжете, към техните избраници, така и обратно, когато момичето иска да засвидетелства, че отвръща на чувството и това е нейният избраник.

Писаното яйце не се чупи и от там идва и приказката „гледат момата като писано яйце“.

Яйцата се боядисват в първата половина на деня на Велики четвъртък, а „поправката“, която е за работещи и заети жени, е на Велика събота.

Боядисването на яйца е истински празник за цялото семейство. Нека на всички да им е пълна годината!“ Това пожелание отправи Грозделина Георгиева от Етнографския музей.

Ако днес не сте успели да боядисате великденските яйца, направете това в събота, като вложите цялото си старание и умение и най-добрите си благопожелания към хората, на който ще ги дарявате.

А екипът на old.europlovdiv.com Ви пожелава Светли Великденски празници, с пожелание за здраве и благополучие!

Цялото интервю с Грозделина Георгиева, можете да чуете в прикачения звуков файл:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *