Начало » Актуално » Новогодишна гала развълнува пловдивската публика

Новогодишна гала развълнува пловдивската публика

Пловдивската публика отново доказа, че е изключително интелигентна и жадна за качествени културни събития. Билетите за новогодишния гала-концерт, предвиден за вечерта на 30-ти, бяха изчерпани за броени дни, а останаха още стотици желаещи. Така че ръководството на Пловдивската опера реши да допусне публика и на генералната репетиция, която се състоя само ден преди концерта. И отново залата на Дома на културата „Борис Христов” се оказа препълнена, а публиката с трепет очакваше да се наслади на качествена класическа музика.

2013-12-29 19.17.02

И с право, защото никой не остана разочарован. Оркестърът и хорът на Държавна опера Пловдив, под диригентството на Диан Чобанов бяха подбрали за празничната си програма изключително популярни мелодии и хитове от мюзикъли.

Концертът започна с овертюрата от операта „Прилепът” на Йохан Щраус, следваха откъси от „Лешникотрошачката” на Чайковски и „Славянски танци” на Дворжак.

2013-12-29 18.50.19

Първата част на концерта бе последвана от антракт, в който балетът на Пловдивската опера сюрпризира гостите, като изнесе великолепно танцово представление и виенският валс възпламени страстите. Великолепното вино, което беше комплимент за гостите на концерта от Вила Юстина, стопли душите на присъстващите.

2013-12-29 18.49.51

Втората част на концерта се състоеше от популярни мелодии от мюзикъли на  Андрю Лойд Уебър, Гершуин и Джон Ленън, а солисти бяха очарователният Орлин Павлов и примата Еделина Кънева. Публиката ги посрещна изключително възторжено, още повече, че нейният любимец Орлин Павлов е и пряко свързан с града на тепета, защото е възпитаник на Пловдивския университет, а родителите му са оперни солисти на Пловдивската опера от 30 години. Орлин Павлов-старши е бас, а майка му Тиха Генова е сопран. Великолепното сопрано Еделина Кънева е солист на Музикалния театър вече 18 години.

2013-12-29 19.27.15

Дуетите от „Котките” и „Фантомът от операта” на Андрю Лойд Уебър и „Лятно време” на Гершуин накараха публиката дълго да аплодира и да извика певците на бис.

Новогодишната гала беше истинско удоволствие за всички, които имаха щастието да ѝ се насладят.

2013-12-29 18.54.43

Чудесно е, че пловдивчани имат огромна нужда от подобни концерти, след седем години, в които Пловдивската опера нямаше собствена сцена, на която да представя спектаклите си.

Благодарности и на новото ръководство на Държавната опера – Пловдив, в лицето на директора  ѝ Нина Найденова и диригента Диан Чобанов, които отвориха вратите на музикалния храм и предизвикаха интереса на широката публика към оперното изкуство.

Само за няколко месеца те подготвиха великолепна програма с шедьоврите на Пучини: „Мадам Бътерфлай” и „Турандот”, както и операта за деца „Хензел и Гретел”, а през новата година са предвидени още изненади за публиката.

И нека Новата 2014 година бъде още по-успешна както за меломаните, така и за целия творчески екип на Държавна опера – Пловдив, за да продължават да ни предлагат стойностно музикално изкуство!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *