Начало » Актуално » Никола Певичаров и Румяна Йотова с юбилейни изложби в ГХГ (галерия)

Никола Певичаров и Румяна Йотова с юбилейни изложби в ГХГ (галерия)

Юбилейната изложба на Румяна Йотова и ретроспективната изложба живопис на Никола Певичаров украсяват пространството на Градската художествени галерия в Пловдив.

На първия етаж на Залата за временни изложби на ул. „Княз Александър I“ 15  е експонирана изложбата „30 години живопис“ на Певичаров. Голямоформатните платна развиват  темата за символите и знаците чрез светлини и багри, които препращат към една друга действителност. В картините на Никола има нещо мистично, нещо иносказателно, дори езическо.

Румяна Йотова от години живее и твори в Холандия, но е избрала да отпразнува юбилея си с изложба в Пловдив. Авторката е член на Съюза на българските художници, на Дружеството в Пловдив, и на Националната асоциация на художниците в Холандия.

Има повече от 20 самостоятелни изложби, международни и национални награди. Нейни картини са притежание на колекционери от Гърция, Испания, Италия, Канада, Молдова, САЩ.

Изключително прецизни в изказа и цветовата си гама са картините на Румяна. Семпли и пестеливи, но носещи огромен заради енергия.

Стилът е изчистен и носещ повече холандска подреденост и избистреност, но и българска емоционалност и чувственост – самотни, тъжни фигури и къщи, графични пейзажи във виолетово и сиво. „Самотни души“, „Самотни къщи“, „Вградена невеста“, „Без сбогуване“, „Пречистване“, „Без думи“, „Тишина от стъпки“, „Заминаване завинаги“, „Забравен ключ“, „Върху черно“, са само част от заглавията на картините  на Румяна Йотова.

Стихът на Стоян Терзиев от стихосбирката „Сънят на пеперудата“, поставен до една от картините, напълно улавя духа на съзерцание и усамотеност, който носят творбите:

„Вратата тихо скърца

Аз и никой друг от вътре.

Влизаш или излизаш вече.“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *