Начало » Туризъм » Незабравима рождественска вечер в “Аркан Хан”

Незабравима рождественска вечер в “Аркан Хан”

Светлите Рождественски празници обикновено се отбелязват със семейството или в компанията на близки приятели.

Тази година реших да посрещна Рождество Христово заедно с най-близките си в Триград, в прекрасната атмосфера на  хотел “Аркан Хан”.

По пътя към Триград ни съпътстваше гледката към каскадите на язовирите Кричим и Въча, а преминавайки през Триградското ждрело не можехме да стаим възхищението си от невероятно красивата природа.

Собственици на семейния хотел, кацнал в склона на родопски хълм, са нашите приятели Чавдар и Мария Стойчеви. Освен че са създали едно хармонично вписано в природата място за отдих, те са успели да му  придадат уюта и топлината на домашното огнище.

Сградата е издържана в най-добрите традиции на родопската архитектура, но същевременно предлага изключителни удобства и комфорт.

Любезните домакини посрещат гостите си още на входа и ги канят пред бумтящата камина, в която вече е поставен коледният бъдник.

Масите са отрупани с разнообразни постни ястия, които леля Донка е приготвила специално за празничната вечеря. Освен традиционните фасул и сърми от зелев и лозов лист, виртуозната готвачка е сътворила истински кулинарни шедьоври от родопска кухня – печени чушки пълнени с ориз и чушка бюрек с леща. Салатите от пресни домати, кьопоолу и царска туршия, допълват постната трапеза сготвена с много мерак.

Най-голямата изненада на вечерта обаче беше присъствието на младия монах от атонския манастир “Св. Георги Зограф”, епитроп Гавраил. Този чист и духовен човек, отдал се искрено на служба на Бога, прочете молитва за всички присъстващи и благослови вечерята, а домакинята Мария изрече молитвата на Иван Вазов с пожелания за повече чистота в мислите и любов към Бога.

В този тържествен миг човек усеща същността на празничната вечер, силата на хората имащи упование и вяра в доброто и стремящи се да постъпват по начин, доближаващ ни до истинските християнски ценности и до Бог.

Следва продължение…

[dopwgg id=“37″]

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *