Начало » Актуално » Нестандартни арт събития в околностите на Пловдив

Нестандартни арт събития в околностите на Пловдив

През това лято се очерта една нова тенденция, която можем да наречем арт събития на село. Началото беше дадено от известния колекционер и галерист Ганю Ганев – Ганди. През горещите летни месеци, той организира две интересни събития в с. Белозем. И двете приличаха по-скоро на нещо средно между арт пърформанс, изложба и хепънинг.

Но сега думата ми не е за събитията в с. Белозем, а за не по-малко интересно мероприятие в с. Старо Железаре, което се намира на около тридесетина километра От Пловдив.

В китното южнобългарско село своя летен пристан са намерили артистичната двойка Катаржина и Венци Пирянкови.

Българският художник, който от близо 20 години живее и твори в полския град Познан и очарователната му съпруга, канят своите гости в неделя 11 август на първото АРТ ПАРТИ във Ventzi Art Gallery в Старо Железаре.

Чрез нестандартното събитие, в което освен изложба, за посетителите ще има различни изненади, домакините искат да поставят началото на една традиция свързана с изобразителното изкуство в сърцето на Средногорието.

Старо Железаре е известно с Чолакова могила, в която се намира древна Тракийска обсерватория, датирана около VI век пр. Христа.

Венци Пирянков създава оригинални платна със силно присъствие на античната византийска и  балканска култура, като използва и иконографския метод на обратната перспектива.
Творческият тандем кани в къщата си всички, които дори в отпускарския период имат афинитет към нетрадиционните прояви и изненадите имайки надежда, че идеята ще бъде приета с чувство и емоция за едно възвишено и одухотворено лятно преживяване.

Основната тема за размисъл е – как действайки локално, можем да променяме света глобално в името на красотата и любовта.
В типичния си шеговит стил, Венци отправи покана към гостите си по следния начин „ Заповядайте в домът ни в с. Старо Железаре, на 11 август. Началото е от 18 часа, а финалът зависи от вас. Естетическата наслада и чешмяната вода също са от нас, а алкохолът може да е и от вас. Очакваме ви!”

По същото време, но в с. Марково, друг пловдивски творец, с украински корени ще докаже, че е съвсем в реда на нещата да бъде перфектен както в пластиката, керамиката и интериорния дизайн, така и в живопистта.  Изложбата „Вячеслав Есенков- архитектоника в живопис и форма“ ще бъде експонирана в дома на известните пловдивски архитекти Лидия и Георги Шилеви в Марково на 11 август, а организацията е в точните ръце на семейство меценати -Таня и Сашо Бобчев.

Събитието ще бъде „разчупено” и от триото класически музиканти Алекс Младенова -пиано, София Проданова – цигулка и Невена Атанасова – флейта. Купонът е с начало 17 часа и ще внесе  артистична нота в градинското пространство на домакините. Поканени са всички почитатели на Есенков.

Това лято освен, че е горещо, предлага и доста разнообразни събития за тези, които искат да избягат от градската скука и суета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *