Начало » Актуално » Петата международна среща на туроператорите ще се проведе в Пловдив

Петата международна среща на туроператорите ще се проведе в Пловдив

Петата международна среща на туроператорите ще се проведе в Пловдив. Организатор на събитието е Община Пловдив, чрез Общинско предприятие „Туризъм“, съвместно с Министерството на туризма , а форумът ще бъде открит от министъра на туризма Николина Ангелкова.

Тридневният форум започва на 27 ноември от 9.15 часа в парк хотел „Империал“.

Събитието е насочено към популяризиране на България и в частност Пловдив и региона като конкурентноспособна туристическа дестинация, подходяща за туризъм през цялата година. На предстоящата среща ще бъдат представени новите туристически обекти и атракции в града, част от културно-историческото наследство.

Форумът набира все повече популярност сред туристическия бранш в страната и чужбина и печели международен авторитет. Потвърдилите участие до момента са над 90 организации.  Журналисти и туроператори от България, Великобритания, Китай, Русия, Турция, Грузия, Италия, Унгария, Македония, Черна гора, Гърция, Мароко, Индия, Сърбия, Румъния, Франция  и други държави ще се включат в престижния форум. В програмата са предвидени работни срещи, които предоставят възможност за директен контакт с потенциални партньори и поставяне начало на успешни сътрудничества.

В Петата международна среща на туроператорите акцент е събитийният туризъм. Специално за форума е режисиран музикален спектакъл „На сватба в стария Пловдив“ на Държавна опера –  Пловдив, с участието на ансамбъл Тракия, чието действие се развива в къщите в Стария град.

Във фокуса на есенното издание ще бъде и фестивалът „Дефиле на младото вино”. Той е част от събитията, насочени към реализирането на национална стратегия за виното и създаването на атрактивна възможност и повод за посещение на гости от цялата страна и чужбина в Стария град. Производителите на вино представят в неповторимата атмосфера на старите къщи своите млади вина. Дегустациите са съпроводени с културни събития, лекции, посветени на виното, които комбинирано с десетки локации, ресторанти, нощни клубове и др. превръщат събитието във важен акцент за Пловдив.

В прикачения файл можете да чуете интервю с председателят на Съвета по туризъм Любозар Фратев:

В последните години Пловдив успешно се развива като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм. По последни данни  градът бележи най-добри резултати в развитието на туризма спрямо останалите градове в България със среден показател от 18,64%, който включва – реализирани нощувки , посетили туристи и приходи от нощувки. За първото 9-месечие на тази година данните сочат устойчив ръст по много от показателите и дават основание за оптимизъм за една силна година за туризма в Пловдив и региона според НСИ. Увеличаването на ръста от реализираните нощувки е общо с 14,07%, спрямо първите 9 месеца на 2013г. Туристите, посетили Пловдив бележат ръст от 7,81% , а  приходите от реализирани нощувки са се увеличили с 34.04 % спрямо 2013г. Тези ръстове се дължат на успешното популяризиране на Пловдив като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм.

Спечелената титла Европейска столица на културата и всички успешно стартирали проекти и събития, по време на конкурса, както и бъдещата културна програма, се очаква до осигурят устойчив ръст на туристите през следващите години. Многобройните събития и международни фестивали  осигуряват постоянен поток от посетители от България и развиват събитийния туризъм в региона.

Официалното откриване  на Петата международна среща на туроператорите ще се състои на 27 ноември  2014 год. от 09.00 ч..

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *