неделя , 17 ноември 2019
Начало » Бизнес » Медът може всичко
prev_gg8[1]

Медът може всичко

Късно снощи си пристигнаха от Брюксел тримата представители на пловдивското  дружество „Акация-1899”.

Като част от българската делегация в ЕС от родни  пчелари и винопроизводители,  те бяха призовани от евродетутат Мария Габриел лично да презентират  пред Европа българските мед и вино. Това се случи от 4 до 6 декември в  две прояви, инициирани от щаба на българката,  известна с усилията си да реабилитира пчеларството като най-важен биоотрасъл в съвременното стопанство на Европа – Изложение и Публичен Дебат.

Пловивчани участваха с  отделен щанд  на изложението „Храна на боговете: Фестивал на българските мед и вино“. Дегустациите на традиционните видове мед от пловдивски регион  успяха да удивят европейците. „Може ли да купим ?” надправарваха се да ни питат евродепутати, служители и гости на ЕвроПарламента” – свидетелстват  Николай Гайдов,  Любомир Герев и Христина Якофова.                                                                                                              Нашите хора от „Акация-1899” взеха участие и в публичния дебат „Мед, пчели и пчеларство: Предизвикателства и възможности в ЕС”,  който се проведе в рамките на визитата им  в Брюксел.

На форума пловдивската група заостри вниманието върху основните проблеми на  пчеларството в България, така и в цяла Европа- неконтролируеми пръскания, ниски изкупни цени, ГМО – намеса, липса на средства за борба със заболяванията и вредителите по пчелните семейства. На форума пловдивчани изтъкнаха, че според тях за да се решат тези проблеми в България е нужно да се създадат силни местни пчеларски сдружения, които да участват в решенията при  разпределяне на средствата от ЕС.

Участие в дебата взеха евродепутатите Алберт Дес и Астрид Люлинг, заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, представители на Европейската комисия, френски и български земеделски и пчеларски асоциации – като Оливер Белвал – председател на френските пчелари и Етиен Брюно, председател на Работната група за мед.

Автор: Юлия НИКОЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *