Начало » Актуално » „Медея – майка ми” въпреки препратката към древногръцката митология, разнищва позната социална проблематика

„Медея – майка ми” въпреки препратката към древногръцката митология, разнищва позната социална проблематика

Снощи гостите на фестивала „Сцена на кръстопът” имаха възможността да видят още един спектакъл под режисурата на Иван Добчев. „Медея – майка ми” на Театрална работилница „Сфумато” е носител на „Икар” 2013 за най-добро представление.

Снимки: Дечо Йотовски

Сюжетът е изграден изцяло върху документални изповеди на хора, които сме свикнали да категоризираме като „утайката на обществото”  и разнищва до болка познати социални проблеми като изоставянето на деца и живота в домовете за сираци, проституция, просия и наркомания. Историите на подобни хора почти ежедневно виждаме в новините, но вече сякаш сме претръпнали и не интересуваме от тях. Представлението е създадено по текст  на Иван Добчев и Стефан Иванов, под режисурата на Добчев и Маргарита Младенова, а музиката е на композитора Асен Аврамов.

Снимки: Дечо Йотовски

Пиесата е една еклектична и трудно смилаема смесица от халюцинации и съновидения, документални истории и препратки към философските възгледи на Елиас Канети.

Снимки: Дечо Йотовски

Експресивното начало на пиесата е изградено върху ефектни музикални парчета, съчетали в себе си както ромски напеви, така и рап-речитативи и рок балади, изпълнени на живо от  актьорите и от акордеонист. Музикалните пасажи са накъсани от монолози на цигански диалект, разказващи покъртителни истории. Трима мъже, който продават кръвта си като кръводарители и три жени с бебета на ръце правят своите лични изповеди пред зрителя. Доскорошни питомци на социални домове, в които се сблъскват със суровата действителност, те на свой ред деградират или стават жертви на предразсъдъци и тормоз. Невежеството или обстоятелствата ги принуждават от рано да продават телата и рожбите си и дори да се превърнат в детеубийци.

Снимки: Дечо Йотовски

Втората сюжетна линия разкрива бълнуванията на един чужденец, който се завръща за да търси тук родната си майка, катастрофира със самолета си над нашенски язовир и се лута между живота и смъртта, а второто му „аз” разсъждава върху „Спасеният език” на родения в Русчук нобелов лауреат Елиас Канети, а митът за детеубийцата Медея, който е побългарен и съпреживян в една или друга степен от героините, се преплита с мита за Давид и Голиат.

Снимки: Дечо Йотовски

За жалост спектакълът разнищва една проблематика, с която отдавна сме свикнали и която вече не изненадва никого, без да насочва мисленето ни в посока на решаването й. Силното и ефектно начало е заменено от тежки и минорни асоциации, които ни оставят само горчив вкус в устата, въпреки прекрасната игра на младите и талантливи актьори Елена Димитрова, Маргита Гошева, Невена Калудова, Антонио Димитриевски, Ивайло Драгиев, Станислав Ганчев, Бойко Кръстанов и Димитър Николов. Сценографията на  Даниела Олег Ляхова и прекрасната музика на Асен Аврамов, за която беше номиниран за „Аскеер” 2013, също не успяват да премахнат усещането за нещо вече до болка познато. Въпросите за съдбата на децата в социалните домове, за детската проституция, продажба на органи и бебета остават сякаш глас в пустиня.

Снимки: Дечо Йотовски

Тази вечер в афиша на „Сцена на кръстопът” са включени две представления. На новата сцена на Дома на културата „Борис Христов”, от 19 часа ще се играе постановката „Ромео и Жулиета” на Драматичен театър „Рачо Стоянов – Габрово”, а на Камерната сцена на Драмата, от 19.30 часа ще можете да видите режисьорския дебют Елин Рахнев „Речта на селския крал” по текст на Румен Леонидов, с участието на Диян Мачев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *