Начало » Актуално » Матьо Матеев с изложба и търг във „Възраждане“

Матьо Матеев с изложба и търг във „Възраждане“

Обичаният пловдивски художник Матьо Матеев не само, че ще  открие тази вечер изложба скулптура, озаглавена „Хрумки“, в галерия „Възраждане, но и ще организира търг с наддаване за творбата си „Идеалът“.

IDEALAT-1

За изложбата Краси Алексиева казва „С повече уговорки изложбата  „ Хрумки ” може да се нарече скулптурна. Използвайки най-различни материали и предмети Матей откликва по своя, остро индивидуален, начин на различни обществени проблеми, философски понятия, библейски теми. Неспокойният му дух, игровата му, незнаеща почивка мисъл, работливите му ръце правят от всичко, до което се докоснат, високо художествена изработка. Даже най-обикновените и тривиални предмети, натоварени от него със социална и емоционална значимост, придобиват стойност на художествен факт, като някои от „ хрумките ” са посветени на приятели, други просто придобиват общественост. Буди възхищение творческата фантазия на твореца, съумяващ да открие многозначението на една обикновеност и да я натовари с нова значимост, с нова творческа функция.“

С откриването на изложбата ще бъде дадено и начало на търг за една от пластиките от изложбата а именно „ Идеалът ”, където авторът ще разбработва програма по усъвършенстване на обекта (Идеалът).

Началната цена на търга е стойността на два билета за пътуване на запад … до …. Кюстендил … Девиз на търга е „  Няма как … 2014 ”. Авторските права на „ Идеалът“ са запазени с цел изграждане на градски монумент. Всеки може да участва в търга като в специален плик запише името и цената която предлага и го предаде в галерия „Възраждане“ , а търгът ще продължи до края на изложбата.

GLOBALIZACIA-1

Комисията на търга е в състав: председател – писателят Димитър Атанасов – неутрален, заместник председател – галериста Сим Алексиев – конфликт за интереси и  редови член – художникът Матей Матеев – евентуално губещ „ Идеалът ”, но с тенденция за успех.

Матей Матеев  е роден през 1945 г. в Кюстендил. Завършил през 1975 г. НХА София. Организатор и участник на множество пленери, между които над 35г. Общински международен Пленер гр. Пловдив. Има над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Носител на 6 награди за творчеството си, между които награда „ Пловдив „ 2005г. и награда „ Сребърно Възраждане „ 2007г. Член на СБХ и Дружеството на Пловдивските художници, от 2004г. е председател на Управителния съвет на най-старото пловдивско читалище – Възраждане, член на Ротари клуб „Пълдин”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *