Начало » Без категория » Майстори на цигулката откриват Есенния салон на изкуствата

Майстори на цигулката откриват Есенния салон на изкуствата

Есенният салон на изкуствата тази година започва с концерт „Виртуози на цигулката“. В него ще участват едни от най-изявените по световните сцени солисти, както и  оркестърът на Държавна опера Пловдив.

Гост солистът Кристоф Конц пристига в града под тепетата директно от Виенската филхармония.  Той е едва на 27 години, но е член на оркестъра на Виенската опера, концертмайстор на Фестивалния камерен оркестър във Вербие -Швейцария, гост-концертмайстор е на „Камерата Залцбург“.  Кристоф Конц свири на цигулка Галиано от 1762, предоставена му от Виенската филхармония. В Пловдив той идва по покана на маестро Диан Чобанов, който ще дирижира концерта. Младият талант е известен и като композитор на филмова музика, като е написал саундтрака към филма „Червената цигулка“.

Пловвивчанинат Марио Хосен, когото всички любители на класическата музика обичат и очакват, ще се завърне на пловдивска сцена специално, за участието си в този концерт.

Професор Марио Хосен  неслучайно е наричан „българския Паганини”. Музикантът  е концертирал в над 30 държави, бил е солист на оркестъра на Миланската скала, Радио-симфоничния оркестър на Прага, Симфоичния оркестър на Осака. Ръководител е на Orpheistes Festival Orchestra и на Sudost European Akademie Orpheus. На Античния театър Марио Хосен ще свири със своята безценна цигулка Гуаданини от 1749 година – предоставена му от Австрийската национална банка.

Пловдивската публика ще има и удоволствието да се срещне с децата виртуози Александър и Мартин Зайранови. Макар, че са само на 12 и 14 години, те са лауреати на множество национални и международни конкурси. Въпреки крехката си възраст, братята са „младши студенти”  в класа по цигулка на проф. Марио Хосен в Нов български университет. По-големият брат –Мартин,  свири на цигулка копие на Гуарнери дел Джезу от японския лютиер Риц Ивата. Инструментът му е предоставен за ползване за 2 години от Веско Пантелеев – Ешкенази.

В родния си град ще свири и талантливата Жаклин Прайс, възпитаничка на НУМТИ. Била е солист на Пловдивска, Софийска, Бургаска, Пазарджишка, Врачанска филхармония, Варненски камерен оркестър, както и на Академичен оркестър „Орфеус” към НБУ.

На 2 септември на Античен театър, пловдивската публика ще има възможност да са наслада на изпълненията на едно истинско съзвездие от цигулари, а в програмата са включени произведения от Сарасате, Бах, Чайковски, Владигеров, както и прочутият концерт за 4 цигулки от Вивалди.

В прикачения файл можете да чуете интервю с Директорът на Държавна опера-Пловдив, която разказва представя виртуозните цигулари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *