Начало » Актуално » Културните събития през седмицата

Културните събития през седмицата

Тази вечер, на 4 март от 18.00 часа, галерия Резонанс ще покаже третия етап от проекта “Новите 100”.

 

 

 

 

 

 

 

 

В рамките на проекта Елена Хайтова и Никола Гигов ще ни разкрият с разказ, музика и картина магията на Родопа планина и Орфеевата култура.

Отново ще има и музикална част, в който своя авторска музика и джаз ще представи ученикът на Марио Хосен и Виктор Чучков, музикантът Георги Бойков Пейчев.

На 5 март от 19:00 часа в клуб „Петното на Роршах“, литературен клуб „Spirit&Spirit” и ИК „Жанет 45” ще представят новата книга на Станислава Станоева „Теория на всичко”.

А ето и кратко представяне на книгата от редактора София Несторова:
Защо „Теория на всичко“? И дали такава теория, която да обясни съществуването и движението на най-малката частица и на най-голямата сила или планета, въобще е възможна? В науката почти са стигнали до консенсус, че Вселената е нещо като Космически оркестър, а Човекът е един от тоновете на всемирната симфония. Такова е и поетическото кредо на Станислава Станоева – че всичко е едно и е еднакво важно.
Като добавим и прецизния образен език, неочакваността на поетическия поглед и философските инвенции, притулени зад почти всяка метафора, тази книга може да се нареди до най-добрите в съвременната ни поезия.
Станислава Станоева e родена в Пловдив. Завършила е специалността „Българска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Автор е на стихосбирките „Смъртта на палача” (1999), „Полет в камъка” (2003), „Градове и други острови” (2009), „Теория на всичко” (2012). Книгата „Теория на всичко” е спечелила проект за финансиране на важни за Пловдив издания и се издава в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Eвропейска столица на културата 2019.

Същата вечер галерия “Аспект” кани своите приятели на изложбата на семейството художници Нина и Иво Петрови. Вярна на политиката си да представя нови и различни творци, галеристката Олга Петрова този път провокира пловдивската публика с една „ретро” изложба. Защото въпреки, че авторите са представители на едно по-младо поколение в българското изобразително изкуство, техните платна носят ретро привкус, носталгия и дори умиление към едно прекрасно, но за съжаление безвъзвратно отминало време.

В галерия “Възръждане” пък ще бъдат изложени творбите на младия пловдивски художник Никола Гулев. Определено силен фигуративен художник, въпреки кратката си творческа кариера, авторът смело посяга с четката към оскърбените и унижените, слабите и онеправданите. Като един съвременен Жорж де Латур, той търси и изобразява вътрешната светлина в картините, възлагайки и понякога дори главна роля – тази на духа. Когато живописването стане втора природа на автора ни очакват силни, одухотворени и оригинални творби.

На 6 март, в Културен център „Тракарт” също ще бъдат представени две интересни нови книги – „Бележити български ботаници” и „Звезди гаснат в планината” /разкази за нашите редки растения/. Те са дело на проф. д-р Иван Станев, който от дълги години работи в областта на историята на българската ботаника, геоботаниката, флористиката.  Освен с многобройните си трудове в областта на ботаниката, проф. Станев е автор и на 11 книги за пловдивските художници и културни дейци.

На 7 март от 18.00 часа, отново Културен център „Тракарт” съвместно с Пловдивския граждански клуб организира среща-разговор с политолога проф. д-р Огнян Минчев на тема „Кризата в българската държавност”.

На същата дата от 17.30 часа, галерия „Дяков” ще представи литографиите на Иван Нинов.

Само ден след женския празник, на 9 март от 17.00 часа, поетът Иван Вълев ще представи своята любовна поезия от стихосбирката си „Любовна лирика” на съботна среща с автограф в книжарница кафе-клуб „Сиела” в мол Пловдив.

И ако още не сте имали възможност да посетите две чудесни изложби – „Далянът” на Саркис Нерсесян в галерия „Пиронеса”  и „От реброто Адамово” – жените в живописта в Културния център на Радио Пловдив, можете да го направите и през тази седмица.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *