Начало » Актуално » Кръстю Лафазанов и Елена Начева ще претворят картините на Нина Златева в слово

Кръстю Лафазанов и Елена Начева ще претворят картините на Нина Златева в слово

„Пробудени приказки” е заглавието на живописната изложба на Нина Златева, която ще направи едно нетрадиционна представяне в Пловдив.

От известно време, художничката работи в творчески тандем с актьорите Елена Начева и Кръстьо Лафазанов.

„Преди няколко години като коментар под моите картини в мрежата започнаха да се появяват много свежи, закачливи, остроумни стихчета, които предизвикаха в мен истински възторг. Те великолепно допълваха и раздипляха съдържанието на картините. И тъй като в живота няма нищо случайно – появи се първата ни съвместна рожба „Игра на образи и думи”. Илия Борисов оформи с много вдъхновение визията на текстовете. Първото ни детенце толкова ни хареса и се решихме на втори опит. Пред любимата ми пловдивска публика представяме втората рожба – „Пробудени приказки”.Тъй като света, в който живеем, не винаги ми е по мярка, аз рисувам моята реалност, която често има приказен привкус. Там се чувствам уютно, сигурно и вдъхновено. Така се появиха платната за тази изложба, които Елена Начева – Лафазанова дооживи с магията на словото“, разказва за това как се е родило съвместното творческо партньорство Златева.

„Гледайте, четете, преживявайте, дообогатявайте това, което ви представяме! Ще бъдем безкрайно щастливи ако успеете да забравите поне за малко другата реалност и станете наши партньори в тази изложба. Приказната игра на визия и слово ще бъде допълнително обогатена от артистичното присъствие на Кръстьо Лафазанов”, е поканата към гостите.

А Елена Начева споделя „Нина често се заиграва с Луната, но това е част от вълшебството на играта. Всъщност тя рисува светлината Му слънчева, пречупена през лунната позлата и така я прави мистично позната. В това чета обяснението й в любов към Първоизточника.”

Нина не изобразява слънцето директно, но във всяка погалена от него вещ, скрива късче от светлината като неугасима свещ. И огънчето му по една приказка пробужда, приказка, от която всеки има нужда. Нина обича да се слънцезаседява.  Дори водите, с които разбърква боите си, ослънцява. Т.е. водата в боите й е осветена от светлините при слънцестоене. Картините й затова светят и греят. Не се смея. Напълно съм сериозна. Погледнете картините й на живо как блещукат игриво. Сякаш в тях са се оплели и златни снопове от лъчите на звездите, т.е косите им…

(откъс из сценария на „Лечение с Изкуство и Смях”, лаф-шоуто за откриването на изложбата  на 27.ІІ.2014г. в Арт галерия „Жорж Папазов”-Пловдив)

Нина Златева е родом от Русе, но живее и работи в Благоевград. През 1987 година завършва ВИИИ “Николай Павлович”, София със специалност Консервация и реставрация. Две години след завършването става член на СБХ, от 2001 е приета за член на ICOMOS (UNESCO) – Париж.
Шест поредни години работи като реставратор-ръководител на колектив към Националния институт за паметници на културата. Осъществява самостоятелни и участва в общи изложби в България и зад граница – Швейцария, Холандия, Франция, Южна Корея, Германия, Австрия, Полша, Унгария, Македония, Гърция.
Нейни творби са представяни в Есенните салони в градовете Арл и Ним, Франция, в колективни изложби в Културен институт – Прага и Културен институт – Берлин.
Откриването на изложбата е на 27 февруари от 18.30 часа в галерия „Жорж Папазов”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *