Начало » Актуално » Константин Илиев: На база на моята пиеса, която е художествена измислица, се градят исторически хипотези!

Константин Илиев: На база на моята пиеса, която е художествена измислица, се градят исторически хипотези!

„След като излезе моята пиеса, установих с огромна изненада, че се пишат неща и се градят аргументи претендиращи за нов поглед върху проблема за заявяването на Васил Левски и предателството на поп Кръстю, които за мое велико учудване са взети от пиесата, а тя е художествена измислица!”, това заяви в интервю големият български писател и драматург Константин Илиев, който пристигна в Пловдив за среща със своите почитатели.

Новата книга на Константин Илиев „Великденско вино и Франкенщайн” се опитва да направи анализ на събитията около залавянето на Васил Левски.

Писателят заявява, че в неговата пиеса поп Кръстю е само един литературен герой и да се градят каквито и да било исторически хипотези върху този образ са напълно несъстоятелни.

„Едно от последните фрапиращи „исторически” манипулации е прехвърляне на вината за залавянето на Апостола върху Марин Поплуканов и аналогията, която се търси в несъществуващото родство с Андрей Луканов”, каза още авторът.

Илиев казва, че модерните напоследък хипотези, че видите ли Васил Левски е заловен поради някаква негова немарливост, са напълно несъстоятелни.

„Истината около залавянето на Дякона едва ли ще излезе някого на яве, защото няма никакви доказателства, но има доста сериозни улики в посока на извършеното предателство и независимо, че в моята пиеса Поп Кръстю е централно действащо лице в пиесата ми „Великденско вино”, тя е посветена на Левски”, казва още големият български драматург.

Книгата не е роман, а сборник от различни текстове. В нея, читателите ще могат както да прочетат самата пиеса „Великденско вино”, така и да видят интервюта и статии по този въпрос, както и изследване, което е в духа на историческото писане с позоваване на документи, факти и цитати.

След дългогодишни битки, мостът, на който е станало залавяне на Васил Левски в Ловеч е превърнат в историческото място, което с право може да се нарече „Къкринската Голгота”, казва още Константин Илиев.

Цялото интервю, което е направено за Дарик радио Пловдив, можете да чуете в прикачения файл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *