Начало » Актуално » Конкурс ще търси най-доброто съчетание между вино и храна

Конкурс ще търси най-доброто съчетание между вино и храна

Български винопроизводители и пловдивски ресторантьори приемат предизвикателството, заедно да намерят най-доброто съчетание между качественото вино и здравословната храна, в конкурс за „Най-умело съчетание на вино и храна“, който ще се проведе по време на пролетния празник „Вино и гурме в Стария Пловдив“. Събитието ще се проведе на 9 и 10 май и е своеобразно продължение на успешния фестивал „Дефиле на младото вино“, който за шестте години на своето съществуване привлече над 60 хиляди посетители.

Основната идея на организаторите на пролетния фестивал е да повишат културата на потребление доброто вино и качествена храна. Другата основна цел е да развият гурме туризма у нас, да придадат нов кулинарен облик на заведенията в Стария град, както и да обогатят събитийния календар на града.

Първото издание на „Вино и гурме“ в Стария град стартира на 8 май в 19 часа на Римския стадион с фолклорния спектакъл „Пролетно вино“, а на финала, гости и домакини ще вдигнат наздравица за успеха на фестивала.

На 9 май, в подножието на църквата „Св. Богородица“, с традиционен танцов ритуал на ансамбъл Тракия, ще се състои символичното откриване на събитието. След това, ценителите на българско вино и кухня ще се запътят към дегустационните срещи с винопроизводители и ресторантьори, на шестте локации в Стария град.

Макар, че се организира за първи път, събитието се радва на добро участие от страна на винарските изби. 11 български винопроизводители, ще предложат своите вина в 6 ресторанта. Ще се представят и двама производители на храни, както и френската пекарна Ла Маркиз, а по време на събитието, на Лапидариума ще бъде оргинизирана шоколадова работилница „Направи си сам“и музикално парти с български евъргрийни и клоунада.

Вечерта  на 9 май от 21 часа в ресторант „Филипополис“ ще се състои „Вечерта на пролетното вино“, на която ще се връчат наградите на експертите за „Най-добро съчетание на вино и храна“. Конкурсът ще подложи на изпитание майсторството на специалистите. В престижното съревнование, сомелиери и майстори готвачи ще работят заедно, за да създадат кулинарни комбинации, които да съчетаят сензорните усещания от храната и виното. Ще се търси съвременен прочит на традиционни български рецепти за топли и студени предястия, основни ястия и десерти в съчетание с бели, червени вина или розе. Жури от изтъкнати сомелиери, с председател Михаил Марковски, ще оцени услията на участниците в конкурса, а най-добрите ще получат кристални плакети и грамоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *