Начало » Актуално » Кино „Космос” отново отваря врати за „Хамак–кино вечери”

Кино „Космос” отново отваря врати за „Хамак–кино вечери”

„Хамак–кино вечери” е името, обединяващо прожекциите на пет български документални филма,  които ще можете да гледате на 24 и 25 октомври във фоайето на кино „Космос”.

Преди известно време киното, което дълги години беше свърталище на наркомани и просяци, беше почистено и превърнато в алтернативен арт-център от група доброволци.

За да върнат поне малко от старата слава на любимото за по-старите поколения кино, да го събудят за нов живот и да предизвикат интереса на по-младите, ентусиастите са решили да направят алтернативна зрителна зала, в която през следващите два дена ще бъдат прожектирани няколко български документални филма.

По един нетрадиционен начин, зрителите ще имат възможност да видят ленти, обединени от общата тематика за туризъм и любов към природата, които не са излъчвани до сега.

И тъй като Голямата зала  на киното е  в отчаяно състояние и е опасна за ползване, организаторите са намерили интересен начин за справяне с проблема. На няколко места във фоайето на втория етаж са разположили хамаци, на които зрителите ще могат да се настанят удобно и да изгледат интересните предложения .

Нестандартната идея е хрумнала на Калина Райчева и тя лично е направила подбора на филмите.

А ето и програмата: На 24 октомври от 18.30 часа, зрителите ще могат да гледат късометражния филм на Стоил Димитров „Тънка червена линия“, който разказва за прокарването и първото свободно преминаване на едноименния маршрут по стената на Червената дяволска игла в Рила. Следва международният проект „Surfing The Wild East”. Това е филм за трима сърфисти , които търсят най-добрите вълни по българското и турското черноморие и достигат до Азербейджан и Каспийско море. Лентата е с режисьори René Eckert и Стоил Димитров. Филмовата вечер ще завърши с „Dreaming Whitewater“ на Емануил Емануилов и  “Lost Winter”, с режисьори Еманиул Емануилов и Стоил Димитров.

В петък, 25 октомври, също от  18.30 часа,  в киното ще бъде прожектиран филмът на режисьора Коста Биков от 86-а година, посветен на Христо Проданов „Живот до поискване“. Историята разказва за драматичното изкачване на връх Еверест, който  Христо Проданов покори без помощта на кислородна маска през 1984-а година. Първият българин, изкачил най-високият връх на планетата, остави живота си сред вечните ледове под  „Покрива на света”.

Входът за всички прожекции в кино „Космос“ е свободен, а идеята на организаторите е да превърнат занемареното кино в арт-център, в които да се провеждат различни младежки инициативи и да промотират алтернативното изкуство. .

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *