неделя , 17 ноември 2019
Начало » Актуално » Картини на Димитър Киров гостуват на карловска галерия
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Картини на Димитър Киров гостуват на карловска галерия

Карловци отново имат удоволствието да се срещнат с творчеството на големия българки художник Димитър Киров.

Експозицията от картини пристигна в подбалканския град директно от ателието на художника, благодарение на вдовицата на художника, балерината Русалия Кирова. Гостуването на изложбата в Общинската галерия на Карлово е своеобразен подарък за карловци от скулптора Димитър Рашков.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Рашков организира първата изложба в Карлово преди пет години, в деня, в който разбира за кончината на Ди Киро.Тогава той подрежда  картини от собствената си колекция, а Русалия донася урната с праха на художника, за да могат карловци да се поклонят пред паметта на художника.

От тогава, всяка година, двамата успяват да запазят традицията и представят негови непоказвани до момента творби.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За настоящата колекция в Карлово, Рашков споделя „Показваме някой картини, които са по-интимни и не са представяни до сега пред публиката. Понякога в ателиетата се намират такива интересни неща, които биха учудили и дори самия автор. Изложбата е посветена на годишнината от сватбата на Ди Киро и Русалия и за това в по-голямата част от платната присъства и нейния образ. Но за разлика от други години, сега представям и платна от цикъла му „Изгорените икони”. Има платна от Париж, като картината „Нежни докосвания в Париж”, има и голо тяло, и картини на тема музика… С Роси решихме, че е време да започнем да вадим платната, които не са показвани, за да може хората добият по-пълна представа за творчеството на големия художник. Нашият кмет ме увери, че ще направи всичко възможно да закупи някои от картините на Димитър Киров, защото приживе художникът беше много популярен и обичан и често гостуваше в града. Дълги години правихме сбирки в дома ми за Димитровден. Често идваше и Киров, и много от нас имат доста емоционални моменти и спомени. Карловци го познаваха и обичаха и ще е чест за целия град, ако направим една по-сериозна колекция с негови творби.”

Русалия Кирова разказа за спомени за един от спомени с Ди Киро. В разгара на бурното сватбеното тържество в бар Каменица, на което са се събрали много артисти, художници и балетисти от цялата, двамата оставят гостите си да празнуват и се качват на влака и отиват в Бургас на медена седмица.

Пътешествието им се осъществява благодарение на събраните от кума, скулптора Величко Минеков пари. Той се оказва първокласен певец и събира необходимата сума. В Бургас, също съвсем случайно, адвокат Масларов ги кани на един кораб, на който правят втора сватба. Събира се целия екипаж, отнякъде намират акордеон, на който свирят до зори и се угощават с току що уловена риба, а съпругата на адвоката се превъплъщава в ролята на Русалка и прави едно незабравимо тържество в открито море.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Експозицията, продължава традицията, поставена преди 49 години от Ди Киро, на всеки 15 януари, сватбения му ден с балерината Русалия Кирова, да има изложба, посветена на любовта им и може да бъде видяна до края на януари.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *