Начало » Актуално » Каназирева внесе протестна подписка за строежа на велоалеята на „Мария Луиза“

Каназирева внесе протестна подписка за строежа на велоалеята на „Мария Луиза“

Лидерът на „Съюз за Пловдив“ и общински съветник адв. д-р Дани Каназирева внесе в общината протестна подписка по повод на строежа на велоалеята на бул. „Кн. Мария Луиза“  между църквата „Св. Петка“ и бул. „Източен“.

Подписката е подкрепена от над 400 пловдивчани, които   настояват кметът Иван Тотев да спре изграждането на велоалеята, защото тя пречи на движението на натоварения булевард, създава предпоставки за пътно-транспортни произшествия и отнема места за паркиране.

„Надеждата ми да се спре тази лудост е,че идват избори“, заяви Каназирева.

Проблемът с изграждането на велоалеята на южното платно за движение остават само две ленти вместо три, които шофьорите ползваха досега.  По същия начин се намалява и отсрещното платно, въпреки че трафикът на този булевард е интензивен в двете посоки.

Решението води до  унищожаване на изградената инфраструктура  – джобове за паркиране.  От третата лента се отнемат 1,85 м, а за успоредно паркиране са необходими още между 2 и 2,50м. На практика ще има много по-малко места за спиране, които и сега са недостатъчни. При паркирането колите неизбежно ще навлизат във втора лента, с което ще се създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия. За последните 10 дни вече имаше 4 конфликтни ситуации и един инцидент между автобус и лек автомобил.

„Напомняме Ви, че на бул. „Кн. Мария Луиза“ има многоетажни жилищни блокове и десетки търговски обекти и офиси. С погрешното решение за прокарване на велоалеите по булеварда се нарушават интересите на бизнеса и на гражданите, които имат нужда от спокоен трафик и места за паркиране“, напомнят на кмета протестиращите.

Те настояват да бъдат възстановена асфалтовата настилка и джобовете за паркиране,  унищожени при строителството на велоалеята. Гражданите очакват кметът да ги покани на среща и да изслуша техните аргументи.

Екипът на „Съюз за Пловдив“ категорично застава зад исканията на пловдивчани, защото решението е абсурдно и ще създаде хаос в движението, коментира Каназирева.

Проектът за 48 км велоалеи е правен “на коляно“, без компетентното становище на експерти и вероятно с единствената цел – да се усвоят 14-те млн. лева, предоставени на Пловдив от Европейския съюз като безвъзмездна помощ. Затова са допуснати безброй грешки – унищожават се тротоари, тревни площи, дървета, проличават нефункционалност  и противоречия с интересите на пешеходци,  на дребния и средния бизнес, подчертава Каназирева.

Според експертите, които консултират екипа на „Съюз за Пловдив“, проектът за изграждане на велоалеите в Пловдив противоречи на Наредба № 2 за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии.

Специалистите посочват, че с отнемането на едната лента останалите две нямат достатъчна ширина, която се изисква по наредбата, за да се осигури  безопасно движение и избягване на задръстване.

Опасност за участниците в движението и за велосипедисти се създава при отваряне на врата на паркирал надлъжно автомобил.

Паркирането ще е невъзможно, без да се възпрепятства движението в едната лента.

Две ленти в посока „Изгрев” са недостатъчни, за да поемат потока автомобили.

Надявам се този път кметът да обърне внимание на проблема, за който го сезират пловдивчани, а не да се крие, коментира Дани Каназирева.

Освен драстичното стесняване на бул. „Мария Луиза“ подобно унищожаване на пътната инфраструктура се извършва чрез строеж на велоалеи и на бул. „Христо Ботев“ в посока Коматевския възел, и на бул. „Никола Вапцаров“ в район „Южен“. Част от  жителите на големите блокове по бул. „Н.Вапцаров“ дори ще останат с отрязан достъп до собствените си гаражи, защото алеята минава точно пред тях. Ощетени ще бъдат и собствениците на търговски обекти там.

Според Наредба № 2 за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии с която се определят нормите за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии при тяхното изграждане, реконструкция и преустройство.

Чл. 23.  (2) Основните и най-натоварените направления на велосипедното движение се осигуряват посредством самостоятелни велосипедни алеи, пространствено отделени от първостепенната улична мрежа.

Където централната зона и особено участъка от  бул”Мария Луиза” м/у „Източен” и „Света Петка” не се явяват нито основно, нито натоварено  направление за велосипедисти. Района около Центъра по скоро се явява пешеходен. Първоначалния проект за велоалеята на Мария Луиза първоначално беше от едната страна(северната) и асвалтирането на втора такава от другата страна е неуместно пред това ,че въобще няма тракъв трафик и наплив от велосипедисти.
Изборът на велосипедните трасета се съобразява с насочеността на основните велосипедни потоци към  производствените зони, зоните за озеленяване, спорт и развлечения и към учебните заведения. Велосипедни трасета се предвиждат също през паркове и градини като самостоятелни велосипедни алеи. При нас са нахвърляни къде ли не ,с усещането ,че не създаваме удобства за велосипедистите,а гоним колкото може повече километри велоалеи за усвояване на средства. Тези алеи не са в помощ и най-вече не са безопасност нито за колоездачите ,нито за останалите участници в движението.

Чл. 56. (2) Ленти за паркиране може да се изграждат на улици III, IV и V клас, като при надлъжно паркиране широчината им е най-малко 2,0 m.

Чл. 55. (1) Широчината на пътните ленти се определя в зависимост от максималната широчина на превозните средства и необходимите разстояния за сигурност между тях, както и от страничните разстояния между превозните средства и ръба на настилката съгласно приложение № 8, където S = 0,5 m е допълнителното разстояние за сигурност, с което се определя светлият габарит на пътните платна, предназначени за автомобилно движение.

Минимум 3,5 метра трябва да широчината на платното за движение с две ленти след преустройстрояването му с велоалея и паркоместа, при който минимум в случай преустановяване движението на камион или градски автобус в платното,няма да може да бъде изпреварен от друг такъв.

 В заключение:

  1. Потока от велосипедисти е недостатъчен за да бъдат подсигурени две велоялеи по-бул”Мария Луиза’
  2. Лентите за движение остава с недостатъчна ширина за безопасно движение и избягване на задръстване.
  3. Отваряне врата на паркирал надлъжно автомобил е крайно опасно за участниците в движението и велосипедистите.
  4. Паркиране без да се възпрепятства движението в едната лента – невъзможно.
  5. Оставащите две ленти за движение посока „Изгрев” са недостатъчни за да поеме потока автомобили, които между другото от три след тунела ще останат две и след „Източен” отново три. Най натоварения участък е най-тесен.
  6. Достатъчно Градски линии преминават по този участък в натоварен режим и трябва да се мисли и за тях.
  7. Паркоместата са намалени,а района е много ограничен в осигуряването на такива.

Слизайки от автомобила бързо да не те удари кола, оставаш на платното между движещите се автомобили и велоалеята в нищото. Ще има разхождащи се шофьори по улицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *