Начало » Актуално » Какво се случи в Нощта на театрите в Пловдив
image-89a04f477b2568fc9ccdcd614cfd233be5d94e88dfa436b18801799a54a42d2b-V

Какво се случи в Нощта на театрите в Пловдив

В съботната вечер, за първи път в Пловдив и за втора година в България, се проведе Нощ на театрите.

Разбира се, че за една вечер, в която се случват много неща на различни сцени, едва ли може да се види всичко, но ние ще ви разкажем за някои от изненадите, които бяха подготвени специално за изкушените от театралното изкуство.

Драматичен театър Пловдив  отвори вратите си и допусна публиката, която буквално успя да види колко труден е пътят, за да се получи истинската магия на сцената. Това се случи на отворената репетиция на едно от най-новите заглавия в репертоара на театъра, пиесата на Сара Рул „Евридика в подземния свят“.

С встъпителните си думи, режисьорът на пиесата Стайко Мурджев разкри и красивата страна и „подводните камъни“ в актьорската професия. След това публиката, която беше дошла да гледа среднощната репетиция, стана свидетел буквално на „правеното“ на спектакъла. Актьорите бяха извикани за кондиционна разгрявка, след което започна репетицията на пиесата със стандартните за процеса повторения и дубли, като публиката беше помолена да не снима, защото работата по пиесата е още в доста суров вариант.

В съвременния прочит на мита за Орфей и Евридика, като една от най-изявените феминистки на миналия век, Сара Рул поставя акцента не върху съдбата на Орфей, а върху деликатните психологически детайли от задгробния живот на Евридика. Изключително интересна хрумка е използването в пиесата на четиригласен античен хор, който, като в древногръцка трагедия подсилва ефекта от мислите и действията на главните герои. Не е важно дали Евридика ще бъде облечена в хитон или дънки, по важното е да звучи съвременно и да бъди близка до днешния ден, казва режисьорът Стайко Мурджеви вероятно, именно поради тази причина той е избрал очарователната Луиза Григорова, която чудесно се вписа в ролята на еманципираната, но и объркана Евридика. Веднага след сватбата си с Орфей, тя се оставя на влиянието на „интересния непознат“, което води до драматични обрати. В ролята на Орфей ще се изяви младия Деян Георгиев, който ще направи своя дебют на сцената. В останалите роли ще видим Боряна Братоева, Тодор Дърлянов, Радина Думянян и Мариана Йотова. Не може да бъде отмината и въздействащата роля на Стефан Попов, който се изявява като баща на Евридика. Стайко Мурджев е подбрал един доста екстравагантен, но изключителна нахъсан млад екип, който със сигурност ще ни предложи и впечатляващо представление, чието премиера се предвижда да бъде на 19 декември.

Преди откритата репетиция, зрителите, които бяха решили да посветят съботната Мелпомена, имаха възможността да гледат друга пиеса на Сара Рул, която вече се радва на много почитатели. Интересът към комедията „Чиста къща“, разказваща за деликатната любов между един мъж и няколко жени, съвсем не е случаен. Историята на пръв поглед може да се стори доста тривиална, защото разказва за любовен триъгълник, но всъщност предизвиква дълбоки размисли за егоцентризма на съвременния човек и за различния поглед върху любовта. Любовта, която ни кара да станем по-добри, по-човечни и всеопращаващи. Безоблачното семейно съществуване на двойката лекари Лейн (Ивана Папазова) и Чарлз (Троян Гогов) изведнъж е разтърсено „голямата любов”, която се появява в лицето на болната от нелечима болест Анна (Надя Конакчиева).

"Чиста къща" Снимка: Георги Вачев

Прекрасният актьорски състав с играта си отново ни накара и да се смеем, и да пророним сълза, но с надеждата, че любовта побеждава всичко.

„Юбю крал“, „Едип, празникът на ослепяването“ и „Желанието, наречено Фауст“ бяха спектаклите, които гостите на Куклен театър Пловдив имаха възможност да видят в програмата „Театър в кадър“. Оказа се, че старите постановки за възрастни, които вече не присъстват в афиша на театъра, все още се радват на невероятен успех, а залата на Кукления театър беше пълна и при трите прожекции. „Желанието, наречено Фауст“, по „Фауст“ на Гьоте и адаптация на Сергей Столяров от Санкт Петербург, е един изключително поучителен и забавен спектакъл, чийто акцент е договорът между Мефистофел и Фауст, сключили магично споразумение за движещата сила на желанията и познанията за света около нас. Ефектът впредставлението се дължеше и от умелото използване на куклите петрушки, типични за руската куклено-театрална школа, а вактьорските превъплъщения видяхме Димитър Николов в ролята на Фауст, Румен Караманов – Мефистофел, Мария Анастасова – Маргарита и Панайот Добрев – Понко. Отново Куклен театър – Пловдив доказа, че със спектаклите за възрастни, бележи връх в тази традиция и е изключително радостно, че голяма част от постановките се пазят на филмова лента, за да могат да бъдат видени години, след като вече не се играят на сцена.

В Нощта на театрите имаше и алтернативни постановки и различни театрални форми.

В клуб „Библиотеката“ гостуваха малките актьори от театрална трупа „Питър Пан“ от Асеновград. Въпреки, че трупата се състои от деца на възраст от 8 до 13 години, невръстните актьори демонстрираха изключителна зрелост и талант, изпълнявайки режисираната импровизация „Бащин съвет“. И ако си мислите, че на тази възраст децата могат да играят само в детски пиеси, много грешите. Със завидна концентрация и актьорски умения, те показаха невероятна зрелост в пърформънса, в който без думи успяха да отправят основното си послание, а именно, да не губим човешкото в себе си, дори когато вече сме възрастни и ни затрупат хиляди проблеми, тревоги и злини!

 

Поради големия интерес, се наложи малките актьори да изиграят представлението си два пъти, с пауза, в която на сцената на клуба се изявиха Студио за пантомима, пластика и съвременни танци “Пантарей” с експериментален прочит на приказките за големи на Имант Зиедонис. Увлекателните притчи бяха интересни и за възрастните, и за децата, които в захлас гледаха танцовите интерпретации, изпълнени под нетрадиционен съпровод на екзотичния аборигенски инструмент диджериду.

Вечерта на театрите завърши в клуб „Библиотеката“ със Stand Up Comedy на българо-македонската трупа Киров & Ножаров & Тодоровски.

В Нощта  на театрите имаше и фотографска изложба „Нощни персонажи“ на Симон Версано и постановки в театър „Хенд“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *