Начало » Актуално » Известни музиканти правят „Детско музикално матине” в клуб „Библиотеката”

Известни музиканти правят „Детско музикално матине” в клуб „Библиотеката”

На 2 февруари, клуб „Библиотеката” стартира един съвсем нов за Пловдив проект. В него известни музиканти ще направя своеобразен музикален уъркшоп, чиято цел е да провокира интерес към музиката и музикалните инструменти в най-малките.

Тази неделя, от 11 часа, известния джаз музикант Венци Благоев, заедно със своята група „Венци Благоев джазтет“, ще гостуват на пловдивските деца с единствената задача да отключат интереса на малките към стойностната музика.

Своеобразните музикални уроци не са насочени към деца, които не са подготвени музикално, а напротив. Поканени са всички малчугани от 5-6 годишна възраст до тийнейджъри, които до момента не са имали музикални занимания.

Идеята на „Детско музикално матине” е, талантливите музиканти да представят на децата инструменти и да отключат у тях интереса към класическата и джаз музиката.

Часовете ще преминават под формата на игра, а музикантите ще покажат на децата как се свири и ще им дадат възможност да опитат сами. Децата сами ще избират на кой инструмент искат да се опитат да посвирят, в зависимост от своите интереси и желания.

Събитието се случва за първи път в Пловдив, след като вече три години то има огромен успех в софийски клубове.

Идеята да организираме това матине за деца дойде от самата майки, които са водели специално децата си до София, за да участват в музикалните уроци на Венци. За това решихме и ние да го поканим и се надявам в Пловдив интересът към проявата да бъде също толкова голям. Желанието ни е това събитие да се превърне в традиция и всяка седмица да ни гостуват известни музиканти, до които децата да се докоснат  и да посвирят със тях, каза за old.europlovdiv.com собственикът на клуб „Библиотеката” Гаро Узунян.

Неговото желание е да създаде място, в което децата да намерят алтернатива на чалга заведенията и да се опита да запали искрата към различните музикални вкусове в подрастващите.

И за всички, които искат да се убедят в качествата на музикантите, които ще преподават на техните деца, както и за тези, които истински ценят стойностната музика и акустичния звук,  джазмените са подготвили една различна и качествена вечер в събота от 22 часа отново в клуб „Библиотеката“.

„Венци Благоев джазтет“  е съставен от музикантите Теодор Петков – пиано, Димитър Благоев – китара, Димитър Карамфилов – контрабас, Никола Горялов – барабани, Венцислав Благоев – тромпет/флюгелхорн. Лидер на групата разбира се е известният български джазов и класически тромпетист – Венцислав Благоев. През 2010 г. той е удостоен с престижната награда „Кристална лира” за джаз на СМД. Дългогодишната му концертна кариера го среща на една сцена с някои от най-големите световни имена като Ранди Брекър, Чико Фрийман, Аирто Морейра, Били Кобам и др.25 години след първата си изява на пловдивската джаз сцена Венци Благоев е щастлив да бъде отново сред своите приятели.

Таксата за участие във уъркшопа, който ще се проведе в неделя, 2 февруари от 11 часа е съвсем символична – 5 лв. само за децата, които ще участват в обучението. За придружаващите родители вход няма.

До момента, интересът към събитието е доста голям и за изненада на организаторите, повечето малчугани за заявили желание да се пробват на барабаните. За тази които още не са запасали децата си на „ Детското музикално матине”, могат да го направят, като се обадят на телефона на заведението 0889776728

Освен за децата, през месец февруари, в клуб „Библиотеката” е подготвил интересна програма и за театралните фенове.

Всяка седмица ще има клубен театър, който стартира на 6 февруари с гостуването на Светлозар Кнезовски, известен още като Н.В. Черният Княз. Той ще играе моноспектакъла си „Забравени от небето”. Спектакълът ще има още едно представление, което е предвидено за 20 февруари. Следващата пиеса, която Черният Княз ще изпълни за пловдивските си почитатели ще бъде „Смъртта на Дон Жуан” и ще се играе на 13 и 17 февруари.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *