Начало » Култура » Изпращаме година препълнена със събития

Изпращаме година препълнена със събития

За да отбележим подобаващо първата година, през която подбирахме за читателите си интересни моменти от пловдивския културен живот, решихме да направим този своеобразен отчет за свършената от екипа на
old.europlovdiv.com работа.

Подготвихме кратко резюме на по-атрактивните и интересни моменти, за които нашия екип ви е информирал подробно през тази година.

Стартът на изданието беше даден в първите дни на 2012 година, а първото отразено събитие беше празничният Богоявленски водосвет и ритуала по ваденето на кръста от ледените води на река Марица, който попадна в ръцете на 23-годишния студент Владимир Батаклиев от Пазарджик. На 22 януари беше официалното встъпване в длъжност на новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

Ето и част от културните събития през месец януари: арт-галерия „Жорж Папазов” посреща новата година с изложбите на Мариана Калъчева и Атанас Маринчешки с романтичното заглавие „Една рецепта за вълшебство“ във фоайето на Новотел Пловдив и  елегантната изложба на Марина Додова, озаглавена „Изгубени портрети от рая”. „Хеброс Арт“ посрещна гости с прекрасните пейзажи на Евгений Петров, галерия „Резонанс“ представи проект с ефирното заглавие „Усещане за…“. Галерия „Пловдив“ представи експозиция, посветена на 50-тата годишнина от създаването на Представителството на Съюза на българските художници в гр. Пазарджик. Сезонът в клуб „Петното“ стартира с представяне на една от най-атрактивните книги на руския писател и журналист Сергей Довлатов „Компромисът/ Куфарът“ и изпълнение на виртуозното трио Иван Лечев, Цветан Недялков и Веселин Койчев. Драматичен театър Пловдив отбеляза сто и тридесет години от основаването си. „Пиронеса“ без страх приюти недолюбвания от някои и боготворен от други Тома Марков.

Месец февруари започна с представянето на книгата с разкази „Българчето от Аляска“ на големия писател Деян Енев в „Петното“.  Изложбата на младата и талантлива художничка Калина Мавродиева беше в галерия U P.A.R.K, а фотографът Николай Минчев представи „Другата“. Дойде ред на „тежката артилирия” и елитът на града се стече в градската художествена галерия, за да уважи юбилейната изложба на министъра на културата Вежди Рашидов. Навръх влюбения Св. Валентин Никола Певичаров откри своята изложба „Знаците“ в артпространството на галерия „L’Union“. В „Дяков“ гостува един от най-колоритните български художници Милчо Спасов с изложбата „Приказки от България“, Моника Роменска показа в галерия U P.A.R.K „Малки приказки“, а галерия „Аспект“ приюти колекция от малки формати на любими пловдивски художници. На фона на тези изложби се състоя и представянето в Камерна зала на Драматичния театър на книгата „Господ слиза в Атина“ на Сашо Секулов, а в залата на „Новотел Пловдив“, премиерата на книгата на Йордан Василев „Това се случи пред очите ми“.

С уникален Jame session на виртуозните джазмени Огнян Видев, Митко Кантариона, Евгени Гочев и Румен Стайков беше отбелязан рожденият ден на легендарния певец от близкото минало и настоящ музикален продуцент Стефан Костов-Тето. Елена Атанасова възбуди сетивата на пловдивчани с моноспектакъла си  „Секс без захар“ от Дарио Фо и Франка Раме.

И месец март представи не по-слаба културна програма. Изложбите отново бяха класни ‒ Атанас Атанасов показа изящните си рисунки в културен център „Тракарт”, галерия „ХебросАрт“ имаше удоволствието да покаже изложбата на Данчо Григоров, известен в чужбина като Дан Григ. Галерия „Аспект“ откри пролетния сезон с атрактивна изложба на Ганчо Карабаджаков, „Глобалното застудяване“ на Богдан Александров бе подредена в галерия „L’Union“. На галерия „Резонанс“ гостува Емил Миразчиев. Пловдивските меломани имаха възможността да се докоснат до един от шедьоврите на Джузепе Верди, операта „Травиата“, а ирландецът Тери, собственик на превърналата се за няколко месеца в култова ирландска кръчма „Terry’s Irish Pub“ организира незабравимия артпърформънс  „street art“ на всички млади творци под тепетата, които търсят поле за изява на улично изкуство и култура. За пореден път пространството на галерия U P.A.R.K. се превърна в средище на културата и притегателен център за пловдивската бохема и многото приятели на Кольо Карамфилов, които се бяха стекли, за да чуят откъси от великолепната стихосбирка на сина му Росен „Орелът и детето“. Режисьорът, драматург и писател Мая Вапцарова представи в галерия „Тракарт“ романа си „Просяци“.

Месец април започна с изложбата на известния архитект Енил Енчев, както и на прекрасния пловдивски живописец Ангел Василев. Новата самостоятелната изложба на Владимир Запрянов се състоя в галерия „Аспект“, а художничката Стиляна Узунова, откри своята изложба в U P.A.R.K. Фоайето на Областната управа събра едни от най-красивите стари художествени занаяти. Състоя се и юбилейната изложба по случай 100-годишнината на Дружеството на южнобългарските художници, скулптурната изложба на Анна Покровнишка. В „Люнион“ младият художник Кирил Иванов показа своите картини вдъхновени от стандартната градска среда, която ежедневно е пред очите ни, но обикновено почти не забелязваме, а в галерията-музей „Филипополис“, ценителите на изящното изкуство видяха платната на Живко Мутафчиев. Пловдивската публика имаше възможността да се полюбува и на прекрасните картини в стил Анди Уорхол, които показа младият художник и дизайнер Кристиян Илиев в бар „Mojito“, а роденият в Македония и впоследствие станал пловдивски зет Кольо Мишев откри изложба живопис в галерия „Жорж Папазов“. Един различен прочит на Гогол имаха възможността да видят пловдивчани в новата постановка „Женитба“ на режисьора Иван Урумов. Но безспорно, събитието на месеца беше посещението в Пловдив на руския патриарх Кирил и отслужването на тържествен молебен съвместно с починалия на скоро български патриарх Максим в митрополитския храм „Света Марина“, както и откриването от премиера Бойко Борисов на обновения Римски стадион.

Цяла седмица през месец май продължиха събитията, свързани с отбелязването на 70-годишнината на едно от емблематичните за град Пловдив училища – СОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Произведения на Вивалди и Паганини звучаха по време на концерта на световноизвестния цигулар Васко Василев в Пловдив, а на 18 май отбелязахме Международния ден на музеите под мото „Музеите в един променящ се свят”. Ежегодният фестивал на улица „Отец Паисий“ стартира с изложба живопис „С ударите на сърцето“ на Иван Чакъров и Сашо Савов в галерия U.P.A.R.K.. „Люнион“ представи един от най-стойностните български живописци Свилен Блажев, а Милко Божков превърна в празник и изключително изживяване за любителите на изобразителното изкуство последната си изложба в града под тепетата, в галерия „Дяков“. В „Жорж Папазов“ Йордан Велчев откри изложба от графики и акварели, а изложбата от пластики на Антон Тончев „Сменен чип” се проведе в клуб „Мароко“ в Стария град. Студенти по актьорско майсторство от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ представиха „Животът, макар и кратък“ по Станислав Стратиев като част от програмата на OpenStudentFest. Тамплиери от всички български командерии, както и от братските Велики приорати на Сърбия, Гърция, Италия и представители на менторските области на Великия приорат България от Русия, Украйна и Беларус тази вечер се бяха събрали в „Новотел Пловдив“ по случай XIV Национален конвент на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим (ОSMTH) – Велик приорат България. На 21 май „терористи“ завладяха северния бряг на Марица като част от демонстрациите от изложението на  военна техника в Панаира и за първи път областен управител на Пловдив в лицето на г-н Здравко Димитров организира прием по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май.  Празникът бе отбелязан и с тържествено шествие, а в галерия „Дяков“ беше открита изложба на рисунки на Румен Нечев със заглавие „СПОЛИЯ“. Кольо Карамфилов и Ицко Мазнев, представиха изложбата си „Авантаж“. Беше даден и вълнуващ старт на шестото издание на Международния фестивал „Черната кутия“ с изумителния пластичен пърформънс „Дилема“, симбиоза между танц, балет и пантомима от Олга Костерина.

През месец юни в залите на Регионалния етнографски музей и ресторант „Пълдин“ пловдивчани за първи път имаха уникалната възможност да се докоснат до динамиката на въртящите се дервиши. На 2 юни балетната класика „Лебедово езеро“ беше представена пред пловдивска публика от трупата на санктпетербургския балет „Ермитаж“. Галерия „Дяков“ представи рисунки на Румен Нечев със заглавие „СПОЛИЯ“. Проведе се фестивалът на книгата “Пловдив чете”, филмовият фестивал на наследството, Международният фестивал на камерната музика и Wake Ъп! Open Air Festival 2012. Галерия „А+“ представи изложба на Геракси Гераксиев и Аспарух Сърбов, Цветана Гумелия показа платна в U.P.A.R.K., потъващите скулптури на проф. Денев бяха приютени от “Резонанс, а Даниел Дянков, представи изложба и поетична книга „Между тОчката и тъгаТа. Пловдивчани имаха възможност да се насладят на една от най-популярните опери на Джоакино Росини „Сивилският бръснар“ на прекрасната сцена на Античният театър. В истинско откровение се превърна преживяването, наречено „Куфарът“, което се състоя на улицата пред галерия „Мароко“ в Стария град.

През юли в галерия „Жорж Папазов“ се откри изложбата „Мост“ на банатския българин Иван Василчин, а очарователната поетеса Виолета Христова направи съпричастни с най-съкровените си творчески тайни всички гости и приятели, дошли за да чуят стиховете от най-новата ѝ стихосбирка „…каза тя. И слезе от небето“ Гледахме и прекрасния премиерен спектакъл на шедьовъра на Жорж Бизе „Ловци на бисери“. На 24 юли в новия салон на галерия „Жорж Папазов“, се състоя изложбата на Вежди Рашидов, Захари Каменов и Мариана Каракостова и Светлин Русев в памет на напусналия ни художник и поет Георги Трифонов. Стартира и ежегодният Международен фолклорен фестивал в Пловдив. Танцьори от 6 държави участваха в осемнадесетото издание на приказната танцова фиеста.

На 14 август пъстра палитра от спортисти от почти цял свят заля Античния театър, който се оказа тесен да събере всички гости дошли за откриването на Световното първенство по гребане за юноши и девойки (не олимпийски дисциплини). А първият художник, който даде старта на един силен сезон, беше един от най-изявените майстори на четката, Станимир Видев.  Последва и изложбата на художника Ангел Гешев, който от дълги години живее в Китай и направи своеобразно завръщане в родния Пловдив с изложбата си „Фантазии на хартия“.

Месец септември стартира с първи „Фестивал на реката и тепетата“, а на 3 септември, бе дадено началото на официалните есенни изложби. В Стария град тази година гостуваха едни от най-силните български художници. Платната на Греди Асса, Ясен Гюзелев, Атанас Хранов, Емил Стойчев, Светлин Русев, Емануела Ковач, Иван Русев , Анна Гребенарова, Милко Божков, Стоян Цанев и Валентин Старчев. Галерия „Дяков“ откри сезона си със стилна изложба-живопис на Лили Кючукова, наречена „Изкачване“. В галерия „Аспект“ беше подредил своите платна ловешкия художник Николай Добрев, а във “Възраждане” се състоя юбилейната изложба на пловдивския скулптор Веселин Ламбрев. Галерия „Резонанс“ стартира есенния си сезон със скулптурна изложба на Огнян Читаков. Уникално настроение и незабравима емоция подари на пловдивчани Максим Ешкенази с концерта „Музика под звездите“, който е част от фестивала „Фортисимо фест“. Античният театър се оживи и с балетното представление на „Зорба гръкът“, с юбилейния концерт на два емблематични плодивски състава „Интро“ и „Елика“, с танцовите етюди на момичетата и момчетата от трупата на Нешка Робева и  умопомрачителното представление ‒ виртуозно съчетание между музика и танц на Антонио Ередиа и неговата трупа. „Сцена на кръстопът“ сподели посланието „Театърът – покаянието“, което беше мото на шестнадесетото издание на фестивала, а премиерната постановка на Драматичен театър Пловдив “Крал Лир“ даде негов впечатляващ старт. Дворът на къщата-музей на Атанас Кръстев ‒ Начо Културата посрещна художници, поети, музиканти, политици, приятели и близки, дошли да уважат премиерата на книгата за една от най-емблематичните за Пловдив фигури от втората половина на ХХ век ‒ Начо Културата.

Проведоха се и първото издание на рок фестивала „PolineROOOCK“ и парадът на ретро автомобили, организиран по случай двадесетгодишния юбилей на ретро клуба в Пловдив, а Кольо Карамфилов показа в галерия L’uniondeParis една невероятна изложба от обекти и рисунки “Джепето School‒ Випуск 2012″. На 26 септември  три млади пловдивски авторки решиха да изненадат своите почитатели, като прочетат на живо по един свой разказ, а на 30 септември беше даден старт на есенното издание на Музикалния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ с концерт на Римския стадион. С аромат на тамян, горяща клада и ритуално жертвоприношение стартираха и празниците на Стария град.

През октомври картините на Андрей Янев намериха уютен пристан в галерия „Дяков“. Иван Шишков, познат сред приятелите си като Шишо успя да развълнува и зареди с енергия и позитивно настроение със своята изложба в галерия UP.A.R.K. Прекрасната психоложка Събка Дякова-Чехович събра приятели на премиерата на първата книга „ Фитнес за женската душа“. Галерия „Жорж Папазов“ представи живописната изложба „Водни пространства“на Николай Няголов, а изложбата на Илия Желев отбеляза новото арт пространство на галерия „Аспект“. Вячеслав Есенков показа „Тайници“ в Етнографския музей, а в новата изложбена зала на галерия „Жорж Папазов“ беше открита юбилейна изложба по повод 65 годишнината на Ангел Василев, галерия „ Дяков“ предстои откриване на изложба – живопис, рисунки и литографии и кратък авторски джаз концерт на Владимир Чукич. Копия на руски чудотворни икони, изографисани от ръката на дякон Стоян Христов бяха представени от “А+”, а отец Николай Петков представи книгата си „Стадионът на старата госпожа“ в “Петното”. Отбелязана бе 100-годишнината от рождението на големия български художник Ангел Томов. С много силни изпълнители и изненади стартира и  поредното издание на пловдивските джаз вечери.

В навечерието на първия ден на месец ноември, всички се питахме какво празнуваме ‒ Деня на народните будители, Хелоуин, или Деня на Вси светии? Платната на софийския художник Генчо Накев бяха изложени в галерия Аспект, еднакво силен в живописта, пластиката, скулптурата, арт-инсталациите и дизайна, а талантливият Жорж Сопаджиев представи самостоятелната си изложба „2012“- живопис и пластика в UP.A.R.K.  Гостува „Театър от времето на Нерон и Сенека“ с Армен Джигарханян, галерия „ Резонанс“ представи формацията „Йоцов кларинет секстет“ и изложба на Свилен Костадинов, а Христо Михайлов и рицарите тамплиери разкриха древни познания, мъдрости и символи в “Жорж Папазов” Изложба скулптура и рисунка представи Красимир Рангелов. Златистите цветове на късната есен са цветовете, които открихме в платната от новата изложба Недко Итинов, а Здравко Йончев отбеляза с изложба празника на художниците. „Цветът на въображението“ на младия художник Константин Константинов беше представена от галерия „А+“ в Капана, галерия L´union приюти интересната изложба на добричлията Борил Цонев, а Графа гостува на UP.A.R.K.  Испанците от Чамбао направиха впечатляващ  дует със Страдивариуса на Васко Василев и чудният глас на Мария дел Мар разчувства пловдивчани. От 15-ти до 25-ти ноември киноманите в Пловдив за седма поредна година се насладиха на филмовото преживяване „Киномания“.

През декември, любителите на изтънченото майсторство на доц. Владимир Генадиев могат да се насладят на новата му изложба подредена в галерия Възраждане. Изповедите на четиринадесет художнички събра в своята седма книга от поредицата „Откровения в проза“ професор Стефан Станев. Стартира фестивала на младото вино и една от първите прояви, които съпътстваха винените празници, беше нестандартно литературно четене на тема „ Светът в чаша вино“. Галерия „Дяков”  представи класическата живопис на Йордан Върбанови, Росен Марковски с малки формати гостува на Пиронеса. Кольо Карамфилов  отбеляза Никулден с изложбата си “Няма дисциплина на интелекта”. В залите на Историческия музей беше подредена „Коледна изложба-базар”на авторски творби, бижута и предмети, галерия „Възраждане” приключи годината с оригиналната изложба „Зодиакът” – скулптура и живопис на Димитър Рашков. Ангел Пачаманов показва „Голо тяло”, напук на всички черногледци, които очакваха неслучилия се край на света, а художничката Венета Маринова откри своята прекрасна  живописна „ Изложба на края на света”. Атанас Маринчешки показа Коледна изложба в галерия Жорж Папазов. Изложбата „10 през декември” събра на едно място прекрасна колекция от творби на популярни и обичани творци.

Само броени дни преда края на годината, стартираха репетициите на една прекрасна творба, ‒ моноспектакъл на любимата на пловдивчани актриса Ивана Папазова по монодрамата на Елена Алексиева “Глас”. През март 2013 почитателите на Мелпомена ще имат удоволствието да я видят на сцената на Драматичен театър – Пловдив.

Литературата също беше на почит: Бардът Геновева Цандева и поетесата Катя Стоилова бяха гости на традиционното Съботно кафе в книжарница „Сиела“ в Пловдив, представени бяха книгата „Другата реалност“ на 31-годишния Георги Жеков от Сливен, наръчникът по прагматичност “Съвети за мъж на средна възраст от Южна България” на Дим Кл Дим и новата стихосбирка на поета Иван Вълев, а Недялко Йорданов и Хайгашот Агасян изнесоха незабравим концерт. Проведе се фестивала за документално и анимационно кино Златен Ритон.

На 18 декември се простихме с един от най-обичаните български актьори Георги Калоянчев, който почина на 87-годишна възраст.

Изминалата 2012 година беше изпълнена със събития и културният живот на Пловдив беше на едно доста високо ниво. Забелязваше се и желание за достойно представяне на града, като силен кандидат за Европейска столица на културата, но усилията все още са като че ли някак хаотични и самоцелни.

Дано през идната година, всички, които радеят за издигането на престижа на града, развитието и популяризирането на културата, успеят да обединят усилията си в името на обща кауза, която ще доведе до един заслужен подем в духовната сфера.

Екипът на old.europlovdiv.com иска да благодари на своите партньори, приятели и читатели за интереса, коректността и уважението, което ни засвидетелстваха през изминалата година, да им пожелаем една по-добра, щедра и богата Нова 2013 година, която да донесе на всички повече надежда и упование в доброто!

Благодарим, че бяхте с нас приятели!

Надяваме се,че ще продължаваме да бъдете нашата вярна публика и през Новата 2013 година!

Весели празници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *