събота , 16 ноември 2019
Начало » Актуално » Изложба ще отбележи 80-тата годишнина от рождението на Димитър Киров
Снимка: Михаил Миховски, Радио Пловдив

Изложба ще отбележи 80-тата годишнина от рождението на Димитър Киров

С живописна изложба, експонирана в залата на Културен център Радио Пловдив, ще бъде отбелязана осемдесетата годишнина от рождението на големия български художник Димитър Киров.

За пореден път, музата и спътница в живота на ДиКиро, балерината и педагожка Русалия Кирова, ще покаже на ценителите и почитателите на творчеството на художника някой от най-емблематичните му живописни платна и мозайки.

Димитър Киров е роден на 20 май в Истанбул, но в животът и творчеството му са свързани с други два града – Пловдив и Париж. Той сред непреходните творци от пловдивската живописна школа от края на XX век, в която блестят и имената на Георги Божилов – Слона, Йоан Левиев, Христо Стефанов, Енчо Пиронков, Кольо Витковски.

Димитър Киров ни напусна през 2008 година, но съпругата му неотклонно пази жива паметта за големия български художник и винаги на датата на неговото рождение прави великолепни изложби. В сърцето на Стария град, в къщата на Верен Стамболян, е разположена и постоянна експозиция с произведения на Димитър Киров.

Творчеството на ДиКиро е познато по целия свят, а негови платна и мозайки има в Национална галерия в Дрезден, Германия, Ермитажа в Санкт Петербург, Чешка национална галерия и Музея на съвременното изкуство, Фукуяма, Япония. Той е носител на десетки национални и международни отличия.

Изложбата в Пловдив ще бъде открита тази вечер в 18 часа, а на вернисажа ще има и кратка музикална програма с фрагменти от произведения на Чайковски.

Творби на Димитър Киров ще бъдат представени и в София. Изложбата „Духът на ДиКиро“, която е под патронажа на Министерство на културата,  ще бъде открита на 14 май в галерия „Райко Алексиев“ на ул. „Раковски“ 27 в столицата, а на 4 юни от 18 часа се открива изложба в Националната галерия на площад Александър Батемберг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *