Начало » Актуално » Изложба представя исторически факти свързани със спасяването на пловдивските евреи

Изложба представя исторически факти свързани със спасяването на пловдивските евреи

Едно от най-светлите дела в новата история на България е спасението на българските евреи по време на Втората световна война. Нашият град има значимо място в тези събития. По този повод, на  7 март от 17.30 часа в зала „Съединение“ на Регионален исторически музей – Пловдив.ще бъде открита изложбата „И влаковете заминаха празни …“ – 70 години от спасяването на пловдивските евреи по време на Втората световна война. Тя представя заселването и историята на еврейската общност в Пловдив, духовния живот на евреите, приноса им в обществения живот на града и делото на пловдивската общественост и Митрополит Кирил за спасяването на евреите. За първи път са показани оригинални исторически свидетелства от синагогата, от еврейските семейни архиви, от наследниците на пловдивчани с принос за спасяването на евреите. Изложбата представя и богатите колекции ценности и документално наследство на пловдивските архив, библиотека и музей.

В рубриката „Експонат на месеца“ представяме Давидова звезда. Давидовата звезда е един от най-популярните символи на юдаизма и еврейството. Още през средновековието в различни християнски и ислямски страни евреите са били принуждавани да носят такива звезди със сигнален жълт цвят, за да се различават от останалото население. Практиката е възродена в хитлеристка Германия и разпространена през следващите години в страните под германско влияние или окупация. Със Закона за защита на нацията (1941) жълтите звезди са въведени и у нас. Интересно е, че докато в другите страни звездите са от плат, в България те са направени от пластмаса с две дупки за пришиване в средата. Изложбата „И влаковете заминаха празни…“ – 70 години от спасяването на Пловдивските евреи по време на Втората световна война, показва няколко такива звезди.
Церемонията включва среща на наследниците на спасените евреи с наследниците на техните спасители и разказ за преживяното от Дейзи Паси и Сами Бенун. Свои изказвания ще направят Посланикът на Израел, Пловдивският митрополит Николай, Кметът на Пловдив и останалите официални гости, а посетителите ще чуят изпълнения на пловдивския хор „Евмолпея“.

Изложбата ще остане подредена до 30 април 2013 година с работно време от 9:00 до 17:00 часа през делничните дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *