Начало » Актуално » Изкуството може да бъде и такова…

Изкуството може да бъде и такова…

…или за състоянието на духа след една впечатляваща изложба ( Бойко Колев в галерия Дяков – 03 – 18 септември )

Автор: Недялко Славов

Да смесваш и изразяваш възпрятията на сетивата едно чрез друго е особен белег за талант, бих казал това е един от определящите белези за потенцията на истинския творец. Отдавна не бях изпитвал подобно „Набоковско” чувство за възприемане на реалността. Далеч съм да правя паралели с гениалния руски писател, но определено усещането за сетивно раздвояване и разтрояване е това, което поражда в зрителя тази прекрасна изложба от 9 платна, решени в духа на хиперреализма или фотореализма, както го наричат още.
На границата с кича, този похват предлага две възможности – или тотален снобски провал, или сетивно въздействие, което поражда естетическо удоволствие и повод за мислене. Първата възможност с провала е естествена за бездарния художник, но за талант като художника Бойко Колев хиперреализмът е възможност за отправяне на блестящи послания към зрителя.
Очевидно триизмерното рисуване е и органично светоусещане на художника. Овладял го до крайност, той си позволява и допълнителни „игри” със зрителя – те както вече споменах, са игри на сетивата, в които чрез окото успяваме да чуем звуково посланието на картината или да усетим полъх на познати мириси и ухания.
Към това трябва да прибавим и мисловните послания, които са скрити в картините под формата на интелектуална закачка или забавен мисловен ребус. Така от някои от платната долитат звуци, други в своята триизмерност ни поставят в самия център на събитията, трети определено носят мирисите и ароматите на изобразеното.
Изобщо тази изложба е ходене на пръсти с балетна стъпка, игра на висок професионализъм и излъчват тънко естетическо внушение, което отдавна не ме беше карало да се чувствам така добре – сам, извисен, мислещ, споделен сред духовно пространство с красиви и умни послания.
Определено това е едно от събитията в галерийния живот на Пловдив за 2013.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *