Начало » Актуално » Ивана Папазова и Николай Станчев – За партньорството на сцената и в живота (интервю)

Ивана Папазова и Николай Станчев – За партньорството на сцената и в живота (интервю)

Броени дни преди да отбележим Международния ден на театъра – 27 март, гостуваме в дома на едно от най-обичаните артистични семейства в Пловдив – Ивана Папазова и Николай Станчев.

Ивана Папазова е сред най-популярните лица на Пловдивския драматичен театър. През 2009 година актрисата беше номинирана за „Икар” за ролята на  Хаджиева в „Златната мина“ от Ст. Л. Костов, постановка на Хасковския драматичен театър. През 2011 отново е номинирана, този път за ролята си на Ева в „Есенна соната“. През 2013 Ивана е номинирана за наградата „Аскеер“ -„Поддържаща женска роля“ за Шута в „Крал Лир“, а през 2014 година в категорията „Главна женска роля“ за образа на Виктория Глас в моноспектакъла „Глас“ на Елена Алексиева. Миналата година се оказа изключително успешна за Ивана Папазова, защото монодрамата „Глас“ обра редица награди – Наградата на обществото на независимите театрални критици, Наградата за главна женска роля на театралния фестивал на малките театрални форма във Враца и на фестивала BGMOT’14.

1506064_635348906550697_5294472777997990512_n

На 28 март Ивана Папазова и режисьорът на пиесата „Глас“ Калин Ангелов заминават за Виена по покана на Унгарският културен институт, за да представят моноспектакъла и пред българската общност в Австрия.

Николай Станчев стана особено популярен и обичан от българските зрители след участието си в сериала „Седем часа разлика“, където изигра ролята на Стефанаков. Той се е снимал и във филмите „Нощем с белите коне“, „Чуждия син“, „Денят на владетелите“, „Очите плачат различно“ и други наши и чужди продукции. През 2007 година се завръща на театралната сцена в Пловдив, за да изиграе главната роля в пиесата на Джералд Мун „Изстрели по никое време“, а след това играе и в „Очаквайки Годо“ по Самуел Бекет. След няколко годишно отсъствие от сцената, сега Станчев отново ще зарадва пловдивските си почитатели.

422622_2695805196145_1109945436_n

Повод за гостуването ни на артистичното семейство дава пиесата „Антракт“, която ще се играе под името “Неприлично заглавие“, с режисьор Иван Урумов, а премиерата се очаква в началото на м. април. В нея двамата ще бъдат творчески тандем и ще си партнират на сцената.

Пиесата разказва за режисьор, който след изключително успешна кариера в чужбина се завръща в родния театър. В момента на пристигането му, актьорите играят „Три сестри“, но той решава да разчупи стереотипите, като предлага да поставят „Монолози за вагината“.

Станчев влиза в пиесата малко случайно, защото здравословни проблеми не позволяват на избрания първоначално Краси Доков да играе. За сметка на това, се оказва, че Николай е най-подходящ за ролята на Директора, под чието „зорко око“ се развиват комични, но и тъжни взаимоотношения в театъра. Ивана Папазова е в ролята на една от актрисите.

1544430_671519236202504_1690032026_n

Ивана Папазова разказа през микрофона на old.europlovdiv.com за творческите и лични взаимоотношения, за любовта към професията и предизвикателството да партнира на сцената със съпруга си.

 • Това е третата пиеса, в която двамата „ще делите“ една сцена след . Пиесата, която ще се играе под името „Неприлично заглавие“ е от руски автор и се поставя за първи път в България. Николай играе ролята на Директор на театъра, а ти си актриса?
 • Да, след „Изстрели по никое време“ на Джералд Мун, с режисьор Красимир Ранков, „Очаквайки Годо“ с режисьор Георги Михалков, това е третата пиеса в която се срещаме двамата – „Антракт“ или „Неприлично заглавие“ с режисьор Иван Урумов. Да, аз съм актриса в театъра, който управлява Николай, но не съм му съпруга по пиеса! Главното действащо лице е един режисьор, работел преди време в този театър. В ролята на режисьора е Димитър Баненкин. Той е имал авангардни виждания за развитието на театъра, но в последствие зарязва си работата, оставя любовта на живота си и емигрира в чужбина. Става преуспяващ режисьор от световна величина, но след 20 години се завръща, за да поставя пиеса и се среща отново с хората, които някога е оставил.
 • Какво го връща обратно?
 • Всички, които гледат представлението сами за себе си ще намерят отговор на този въпрос, какво, кого или кой го връща!
 • А какво е усещането да си партнирате освен в живота и на сцената?
 • Много е различно. Живота е едно, а сцената е друго. Много е странно, че когато играем двамата в представление, аз повече се притеснявам за неговите откъси, отколкото за своите. Повече се вълнувам за него, отколкото за себе си и това измества гледната точка на моето вълнение.
 • А успявате ли да се абстрахирате от личните си взаимоотношения, когато изграждате образи?
 • Аз лично успявам. Да, интересно е. Откриваме се в друга светлина на сцената. Тръгваш да го приобщаваш към себе си, към своя характер, да откриваш някакви сродни черти или нещо, което ви отличава… Това обогатява по някакъв начин и взаимоотношенията извън театъра. Имали сме случай, например докато репетирахме „Годо“, да намерим нова гледна точка за неща, на които иначе не сме обръщали внимание. Сякаш се преоткриваме или някакво прояснение за различни ситуации в живота.
 • Да се върнем към новата пиеса, чиято премиера предстои. Защо трябва да дойдат да я видят хората и с какво тя ще ги изненада?
 • На първо място защото в нея играят прекрасни актьори, а режисьор на спектакъла е един великолепен режисьор Иван Урумов, който направи прекрасни неща в нашия театър и продължава да твори. И защото чрез театъра и чрез това представление, което е нещо като театър в театъра, те ще могат да се зададат много въпроси и да намерят техните отговори.
 • Може би да осмислят човека като актьор и актьора като човек?
 • Може и така да се каже, защото в края на крайщата, зад всеки актьор се крие един човек, който има своя реален живот, своят ден, своята нощ, своя път… своята житейска истина!
 • Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл:

  В пиесата „Неприлично заглавие“, чиято премиера се предвижда да бъде около 15-20 април, освен Ивана Папазова, Ники Станчев и Димитър Баненкин участват Мариана Йотова, Анелия Ташева, Елена Кабасакалова и младата звезда от „Седем часа разлика“ Боряна Братоева. Сценограф е Петьо Начев, а костюмите са дело на Мария Диманова.

  Точно за Световния ден на театъра 27 март е предвидена премиерата на „Аз актьорът? Брат ми който уби Президента“. Моноспектакълът по пиесата  „Трагикът“ от Родни Лии Роджърс е бенефис на актьора Стефан Попов.  Режисьор на пиесата, която се осъществява по съвместен проект на Драматичен театър – Пловдив и театърът в Чарлстън, е Петър Карапетков, а сценографията е на Петър Митев.

На 27 март ще бъдат приседени и наградите на Съюза на артистите в България „Икар“, където в категория „Дебют“ е номинирана младата и талантлива актриса на Драматичен театър Пловдив Радина Думанян, за ролята на Матилда в спектакъла „Чиста къща“ от Сара Рул – постановка на Иван Урумов.

10980752_477941495707373_2815256808185987594_n

Да пожелаем успех, непресъхваща творческа енергия и силен дух на всички наши любими актьори!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *