Начало » Актуално » Иван Поповски-Джовани и Стефано Поповски със съвместна изложба (галерия)

Иван Поповски-Джовани и Стефано Поповски със съвместна изложба (галерия)

Един от доайените на пловдивската живописна школа Иван Поповски-Джовани и синът му Стефано Поповски събраха творбите си в обща живописна изложба. Културен център „Бялата къща” в Стария Пловдив се оказа прекрасно място за своеобразната среща на поколенията. За втори път пловдивчани могат да видят творбите на баща и син заедно.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Иван Поповски-Джовани, въпреки своята достолепна възраст е съхранил завидната си енергия и творческа страст, с която продължава да създава прекрасни платна и до днес. През годините, в ателието на Иван Поповски са се обучавали голяма част от пловдивските художници, които пазят светли спомени от това време и с голяма  любов го наричат „Учителя“, а той говори за тях с бащинско чувство и се гордее с постиженията им.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Иван Поповски не изневерява на класическия стил в живописта. В изложбата са представени любимите му пейзажи и натюрморти, рисувани през последните години. Морските сюжети са най-близко до сърцето на художника. Самотните лодки, алени изгреви, красиви брегове и тюркоазени вълни, нарисувани с майсторство и любов, веднага привлякоха вниманието на ценителите, които буквално разграбиха голяма част от колекцията още същата вечер.

Синът Стефано Поповски, който е познат по цял свят с компютърно генерираните картини фрактали, в съвместната изложба е заложил на маслената живопис.

Стефано предпочита да рисува градски пейзажи и кътчета от любимия си Пловдив. „Искам да се опитам да покажа нещо красиво, защото градът ни носи един красив дух“, казва Стефано. В експозицията има и няколко фигурални композиции, голо тяло и натюрморт.

P1010369 (1)

Иван Поповски-Джовани планира към края на годината, когато ще навърши 90 години, да направи голяма юбилейна изложба, в която вероятно отново ще се включи и синът му Стефано.

Пожелаваме и на двамата нестихваща творческа енергия и нови успехи!

Интервю със Стефано Поповски можете да чуете в прикачения файл:

 

Част от творческата вечер беше и представянето на стихосбирката на Златина Великова „Като дива река“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *