Начало » Актуално » Италиански виртуоз открива фестивала на китарата

Италиански виртуоз открива фестивала на китарата

Две класически и една джаз вечери ще предложи деветото издание Международния фестивал на китарата, който се открива тази вечер с концерт на 29-годишния италиански изпълнител, носител на наградата „Златна китара” –  за най-добър запис и за най-добър млад артист – Алберто Мезирка.

Международния фестивал на китарата, включен в програмата на Есенен салон на изкуствата, а проявата е утвърдена като едно от значимите международни  културни събития в града, което посреща най-известните имена от българската и световна  китарна сцена.

Програмата и тази година е наситена с много и качествени изпълнители, като френските дуети „Темиз” и „Ле фрер медуз”  и едни от най-изявените български музиканти в областта на китарното изкуство – Боян Дойчев, който ще представи специално подготвения си репертоар.

На 1ви ноември фестивалът на китарата ще се премести в Камерна зала на  Драматичен театър-Пловдив, за да посрещне  проекта на Шибил Бенев.

В първата фестивална вечер започва тази вечер в Балабанова къща с концерт на младия талантлив италиански китарист, лектор и водещ на майсторски класове Алберто Мезирка.

Веднага след концерта на Алберто, от 20:00 часа, пловдивската публика ще посрещне френското дуо „Темиз”. От ранна възраст Флоранс Крьони и Александр Берну споделят еднакво увлечение към музиката и китарата, създавайки „Лионско китарно дуо”. Изнасят концерти на много фестивали, и печелят първа награда на международния конкурс на UFAM. След това дуото участва в създаването на Квартет Кордоба, в почит към композитора, който им посвещава много творби. Днес двамата опитни музиканти решават да се съсредоточат върху дуетното свирене, поставяйки на централно място богатия и пленителен репертоар за две китари.

В петък, 31 октомври в Балабановата къща от 19:00 часа предстои концерт на още един  интересен дует от Франция – „Ле фрер медуз”. Сътрудничеството между Беноа Албер и Рандъл Ейвърс започва през 1999 г. в Парижката консерватория. Те печелят първа награда на конкурс за камерна музика в консерваторията с изпълнения на музика от Пиацола, Родриго, Готие и премиера на нова творба от Атанас Уркузунов. Дуото изпълнява аранжименти на фолклорна музика, класически репертоар, свободна импровизация и собствени творби.

Боян Дойчев ще представи специално подготвения за фестивала репертоар  веднага след концерта на „Ле фрер медуз” от 20:00 часа в Балабановата къща. Боян учи китара при Станимир Диков, завършва Национално музикално училище „Добри Христов” – Варна, учи и в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” – София в класа на Росен Балкански. Носител е на национални и международни награди от конкурси в България, Румъния, Сърбия и Македония. Участвал е в майсторски класове на водещи съвременни китаристи.

Любителите на китарните концерти могат да закупят билети за трите вечери на пакетна цена от 25 лв., а еднократната е 10 лв.

Повече подробности за програмата на деветото издание на Международен фестивал на китарата можете да чуете в прикачения файл от преподавателката по класическа китара в Национално училище за музикално и танцово изкуство „ДОБРИН ПЕТКОВ“ Милена Велчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *