Начало » Актуално » Греди Асса реди за рождения ден на галерия „Дяков“ (галерия)

Греди Асса реди за рождения ден на галерия „Дяков“ (галерия)

Галерия „Дяков“ отпразнува 18 години от създаването си с изложба на именития български художник Греди Асса.

На тържеството беше връчена и годишната награда на галерията, на художника, чиято изложба е отличена от публика и специалисти като особено високо постижение в областта на изобразителното изкуство. Плакетът е изработен от художника Атанас Хранов.

 

Галерия „Дяков” работи с Греди Асса от 1997 г. Тази година художникът навърши 60 години, които отбелязва с няколко изложби, а днешната, озаглавена „Живопис”,  художникът посвещава както на юбилея си, така и на рождения ден на галерията.

Плевенчанинът Греди Асса е завършил е стенопис във Великотърновския университет.

В момента е професор в Националната художествена академия. През 1985-86г. е съосновател на групата за авангардно изкуство „Градът”. След разпада на групата се завръща към живописта, която е предпочитаната му сфера на творческа изява. Работи в областта на пейзажа, голото тяло, абстрактната живопис. Предпочитаните от художника техники са акварел, туш, маслени бои. За неговия стил характерни особености са символизмът, интензивността на колорита, енергията и контраста при създаване на произведенията. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Градска художествена голерия- София, Бундестага в Берлин, Музей „Петер Лудвиг” в Кьолн, Колекция „Франк Пажес” в Баден-Баден, Музей на холокоста във Вашингтон, Колекция „Джон Бърнс” при Бостън колидж и много други. Автор е на десетки самостоятелни изложби и представителни за българското изкуство експозиции в чужбина.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *