Начало » Женски Работи » Главната цел на мечтите не е тяхното осъществяване, а късане оковите на примирението

Главната цел на мечтите не е тяхното осъществяване, а късане оковите на примирението

Пиша тази статия за тези, които по някакъв начин предлагат мечти чрез ума си, чувствата си, вежливостта си и себераздаването си. Обществото ни ги приема като не много нормални, като различни, защото за „ нормални“ се считат онези, които са затънали в личната си тиня, в тинята на индивидуализма.

Всички те работят върху психологически въпроси и целят да се породи дискусия, да се преодолеят предразсъдъците и ограниченията в света на идеите. По всяка вероятност причината е в желанието за разходка в необхватното човешко съзнание, във вселената на емоциите и човешкия разум.

Съвременното общество се е превърнало в глобална психиатрична клиника. И там страхът, депресиите, стресът са нещо нормално, а тишината и спокойствието не намират място. Хората са станали роби на системата, а мечтите като че ли са изтрити от съзнанието им. Дори да има изключения, хората са станали консуматори, но не на идеи, а на стоки и услуги. И в същото време може би несъзнателно, мечтаят за емоции. В кое ли кътче на обществото ни съществуват тези емоции? Мнозина плащат доста пари, за да ги изпитат, но не са щастливи. Други търсят слава и положение в обществото, но си отиват от този свят уморени и отегчени. А предлагането на мечти си има своята скъпа цена!

Всички работят, за да купуват, да създават социални контакти. Болшинството разбират от политика и икономика, дори от наука, а в крайна сметка се оказва, че всички са деца и играят на една и съща игра – на съществуване. Съществуване, без да разбират и осъзнават значението му.

„ Различните „ освен да предлагат мечти, предлагат и смелост на страхливите, разум на неразумните, решителност на нерешителните, радост на изгубилите щастие, положителни емоции на унилите. Все неща, които не се намират в магазините. Дори предлагат запетаи, чрез които хората да продължат да пишат своите истории. Харизмата на различните е по-мощна от натиска, който се упражнява върху тях.

А коя е най-съкровената ви мечта и как човек без мечти би могъл да се впише в днешното общество? Защото никой без да осъзнае и признае слабостите си не би могъл да бъде на нивото, на което иска да е в обществото. Тези, които не могат да погледнат и да осъзнаят собствената си глупост, не могат да се радват, да обичат, да рискуват и да мечтаят. Никой не може да даде онова, което няма. Ако всеки ден се мисли само за коли, хотели, някакви фирмени техники на управление, фондови борси, то няма да се стигне до голямата сцена на себепознание, ако се води този празен живот и няма очовечаване, болшинството ще се мислят за богове, които ще отричат своите конфликти и ще се тъпчат с успокоителни, ще станат импотентни отвътре и „ зверовете „ ще продължат да ги преследват и контролират.

Главната цел на мечтите не е тяхното осъществяване, а късане на оковите на примирението. Престанете да бъдете роби! Придобивайте знание. То е по-скъпо от злато, от диаманти и никой не може да ви го вземе. Ако мечтите ви са само желания без планове, вие няма да се реализирате и ще останете роби на системата, която нанася непоправими щети. Ще останете роби на собствения си песимизъм и измислената ви независимост. Постижения без рискове са като мечти без цел. Ако не използвате провалите си, няма да сте достойни за мечти!

Кое е по-трудно за разбиране: някоя теория от психологията или човешкото съзнание? Предлагащите мечти и психично здраве имат мисия, която им идва отвътре, без теории и норми, защото всеки засегнат в тази област има съзнание, което е една необятна вселена. Малките жестове за тях са много по-въздействащи и от най-голямото обещание.

Тази статия е моят малък жест за Вас, защото се опитвам и се стремя да бъда от онези: „ Различните“. Мечтайте разумно! Провокирайте конструктивно съзнанието си, а ако не Ви се отдава, Баховата терапия е най-нежния природен помощник за това.

Автор: Пламена ГЕОРГИЕВА

Психолог, Бахов терапевт, Обучител по организационно развитие и развитие на социални умения

За контакти: pamigeorgieff@hotmail.com

Източник и вдъхновение: Аугусто Кури

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *