Начало » Актуално » Глаголически и китайски символи превземат „Жорж Папазов“

Глаголически и китайски символи превземат „Жорж Папазов“

С 40 творби в София и още 36 в Пловдив, художникът  Ангел Гешев, който от години твори в Китай, отбеляза своето своеобразно  „Завръщане“.

Творбите, изрисувани върху ръчно направена копринена хартия, тази вечер събраха десетки почитатели на живописта и калиграфията в пловдивската галерия „Жорж Папазов“.

Характерните древни писмени глаголически знаци се преплитат в едно неразривно цяло с мистиката на далечния изток и китайските йероглифи и пресъздават  един приказен свят.

Търсенето на Гешев е в посока на символиката на знака и неговото неизменно ядро, което при внимателен прочит може да бъде проследено назад във времето при коренно различни култури.

Картините му са една своеобразна метаморфоза между будизъм, езичество и християнство, чието граници се размиват с времето.

Художникът остава верен на ръчно изработената хартия, към която прибавя техниката на принт или  живопис. Самите знаци винаги се изграждат ръчно.

За особено големи заслуги и изграждане на мост между Китай и България, на Ангел Гешев беше връчен почетен медал и диплом от Българо-Китайското дружество.

Интересната експозиция ще може да бъде видяна до края на април.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *