Начало » Актуално » Гийом Давид направи „Старите Богове“ от метал (интервю)

Гийом Давид направи „Старите Богове“ от метал (интервю)

Гийом Давид е френски скулптор, роден в Париж, който случайно попада в Пловдив преди три години и от тогава градът определя неговата житейска съдба. Тук той живее, твори и намира най-ценния дар – любовта на живота си. Пловдивчанката Стефка Илиева е човекът, който го вдъхновява и зарежда със силна енергия. Окрилен и вдъхновен от тази любов, той създава приказни скулптури от метал, прилични повече на филигранни дантели, отколкото на железни пластики.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Гийом за втори път показва на своите почитатели великолепните си произведения, сътворени от железни шайби, в комбинация с кожа, който вълнуват и провокират въображението.

Под общото наименование „Старите богове“ в галерия „Мароко“ са експонирани причудливи и ефектни пана, картини от метал и скулптури.

Първата част от серията се нарича „Бесове“ и в нея той представя човешките емоции. Втората серия е по-мека, по-флуидна и изобразява водата и морските сили, а третата се нарича “Страст“, която разбира се може да бъде както добра, така и лоша. Четвъртата серия е посветена на животните, а петата се нарича „Неравенство“. Неравенството между хората, различния начин на живот и различните нива, в които всеки се намира в съвременното общество.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В двата противоположни ъгъла на залата са разположени две удивителни пластики, едната изобразява лебед, а другата е във формата на кобра. Гийом Давид обяснява, че и при двете има определена дуалистичност, защото крокодилът се превръща в лебед, а гърба на кобрата е под формата на сърце. Идеята е, че всички носим и доброто и злото в себе си и сърцето както може да боли, така може да хапе и да страда.

Гийом е завършил в Париж арт училище за изработка на мебели, след което история на изкуството в Белгия. Голяма част от почитателите му го познават с изящните пана от дървен фурнир, към които той споделя, че скоро ще се завърне, но в една много по-нетрадиционна форма.

Гийом Давид
Гийом Давид

Цялото интервю с Гийом Давид можете да чуете в прикачения файл. Превод – Стефка Илиева:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *