Начало » Актуално » Галерия „Жорж Папазов” ще посрещне гости в новия си дом

Галерия „Жорж Папазов” ще посрещне гости в новия си дом

Ваня Атанасова: Картините на Калина Атанасова искат да ни покажат колко е хубаво, че сме пловдивчани и колко е хубаво, че живеем в този специален град

В средата на септември, Арт център „Жорж Папазов” тържествено ще открие новия си дом с изложба на Калина Атанасова.

Новото пространство на галерията е на едно от най-хубавите места в сърцето на града. Намира се в сградата на  бизнес център LEVEL CENTER. Галерията е с лице срещу площад „6-ти септември”, на крачка разстояние от Исторически и Археологически музеи.

Разговаряме с галеристката Ваня Атанасова за новостите в предстоящия сезон на галерия „Жорж Папазов”.

Галерия „ Жорж Папазов” обича новите предизвикателства и пространства и съвсем скоро ще приемаме гостите си в новата зала. На 17-ти септември, всички наши приятели са поканени на откриването на изложбата „ Пловдивски романс” на Калина Атанасова. Обичаната от всички художничка, две години се подготвя за тази изложба, която ще включва двадесет творби. Тя държеше изключително много точно на тази дата и точно на този брой картини, защото се занимава с нумерология. Според нея, точно в тази комбинация има изключителна символика и тя носи голям късмет.

Изложбата е изключително поетична, заредена с позитивна енергия и невероятен колорит. Калина отново работи по любимата тема за Пловдив. Онзи град, който носи една позабравена романтика, настроение и типично пловдивски дух. Калина обича природата и не спира да я рисува, но най-близка до сърцето и е темата за аристократичния дух, който е носил Пловдив в началото на миналия век. Стилът и посланията на Калина се доближават единствено до този на Цанко Лавренов. Картините носят романтиката, настроението, очарованието, чистата доброта и дори наивност на онези отминали години. Млади госпожици, кокетно оправят тоалета си, защото всеки момент трябва да излязат за среща с любимия, тесни калдъръмени улички, кокетно заобикалят пъстроцветни дворове и възрожденски къщи, църковни камбанирии се извисяват над клюкарски чардаци, на които стоят градските кокони… Всичко това  ще развълнува въображението ни и ще ни пренесе в „добрите стари времена” и аристократичната обстановка на Пловдив. Изключителното спокойствие и единение на различни слоеве и етноси, тази толерантна атмосфера, от която сега само можем да се учим, струи от картините на Калина. Толкова ведрост и доброта са закодирани в нейните картини. Това е и посланието, което авторката иска да ни предаде.

 

Калина сякаш иска да ни напомни колко е хубаво, че сме пловдивчани и колко е хубаво, че живеем в този специален град. Изложбата ще бъде посветена изцяло на тази тема. Вероятно всеки, който зърне тази фина естетика в картините на Калина, ще изпита желание да отнесе едно нежно кътче от Пловдив в дома си.

Съвсем скоро след празника на града, за нас ще е изключителна чест  и удоволствие да поканим ценителите на изящното изкуство в новия дом на галерия „ Жорж Папазов”, която вече се помещава в LEVEL CENTER, бул. „ 6-ти септември” 144 (срещу площад „Съединение”).

Изложбата „ Пловдивски романс” ще бъде експонирана и в Нощта на музеите и галериите в края на септември, за да могат да я видят и много гости на града, които идват специално за събитието. Очакваме на откриване на новата галерия да присъства поне ресорния кмет на града.

След изложбата на Калина, ще отпразнуваме и рождения ден на великолепния пловдивски художник Ангел Василев. Имаме планове в късната есен да направим една голяма изложба с академик Светлин Русев. За първи път ще представим и пластики от стъкло на Иван Ламбров. Изобщо програмата на галерията за следващите месеци е изключителна интересна и наситена. Пред нас стоят и нови предизвикателства. Освен договорените дати за гостуване в Турция и Европа, предстои и пътуване в Азия. В момента се уточняват подробностите по това гостуване и когато стане факт, ще го обявим пред обществеността.

В заключение искам да споделя, че много би ми се искало, всички заедно да работим в името на възраждането на аристократичния дух и въздигането на нивото на културата и изкуството на Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *