Начало » Актуално » Галерия „Резонас“ отбеляза годишнина с масово селфи (галерия)

Галерия „Резонас“ отбеляза годишнина с масово селфи (галерия)

„За да напреднеш, първото условие е да започнеш.“ С тези думи на Агата Кристи, галеристката Антония Димитрова откри тържеството по повод на петата годишнина от създаването на галерия „Резонанс“. Антония благодари за подкрепата на многото гости, които бяха дошли, за да споделят празника заедно и на творците, излагали своите произведения в галерията през годините.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

„Започнахме преди 5 години на Първа пролет. Символиката на примавера съпътства живот на галерията с вечната младост и ентусиазъм. Празнуваме нашия малък-голям юбилей на 22 март“, каза в приветствието си към своите гости Антония Димитрова.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

И тъй като галеристката има дългогодишно увлечение по нумерологията, тя обяснява всичко с числата – „Петата година е на пътешествията, на новите идеи“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Галерията с право може да се нарече една от най-нестандартните в града под тепетата Защото през всичките пет години на своето съществуване, тя се е стремила да създава различни събития и да представя творците по най-нестандартни начини.

Освен множеството самостоятелни изложби, тук през петте години са се реализирали не малък брой творчески проекти. Поне десет от проектите са били в мащаб 100.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Художникът е този, около който се върти всичко. Той е носителят на новото. Той е егоцентрикът“, казва Димитрова.

За да отбележи годишнината на галерията, тя е поканила 200 известни български художници, които са участвали през годините с различни изяви. „Получи се един вид златен фонд за поколенията, събрани в ракла, като съкровищница. Това ще бъде един своеобразен малък Ноев ковчег, който ще запази за следващите генерации най-доброто от българското изобразително изкуство”, каза Тони Димитрова.

В историята на галерията ще останат и множество екзотични дестинации. Една от тях е Антарктида, където галерията стъпи за първи път. От Австралия пък бяха донесени 33 килограма евкалиптово, които трябваше да се срешнат със седем български аборигена и техния старейшина.

Най-новата експозицияв галерията включва петима автори, всеки от които е предоставил произведение на 5 кв. м. Тук можете да видите творбите на Симеон Панайотов, Веско Велев, Иван Генов, Лаура Димитрова и на Никола Певичаров. Скулпторът Ивайло Аврамов е изработил за годишнината на галерия „Резонанс“ специална маса, върху която бяха извършени своеобразни ритуали за бъдещите успешни години.

Върху тази артистична повърхност беше поставена великолепна бяла торта, изработена във формата на пентаграм, на която Антония Димитрова подреди пет червени свещи. Те бяха запалени в присъствието на почти всички художници, взели участие в проектите на галерията.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Оказа се, че освен Първа пролет, денят е обявен и за Ден на водата. Още един повод за гордост в този двоен празник се оказа и получената от скулпторът Цвятко Сиромашки награда за чешмата, направена в двора на църквата „Св. Димитър“ в Стария град в Пловдив.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Освен, че много се забавлява, цялата творческа гилдия се увековечи в първото по рода си огромно селфи, което по препоръка на Антония ще се пробва за награда в обявения от фондация „Пловдив 2019“ конкурс за „Най-хубава снимка в галерия“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В края на тържествената вечер, галеристката Антония Димитрова завърши с едно тристишие на големия поет и философ Руми:

„Някъде отвъд доброто

и злото, има градина.

Ще те чакам там.”OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Цялото интервю с Антония Димитрова можете да чуете в прикачения звуков файл:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *