Начало » Актуално » „Евридика в подземния свят“ – една история за любовта, надеждата, забравата и избора (галерия, видео)

„Евридика в подземния свят“ – една история за любовта, надеждата, забравата и избора (галерия, видео)

Една история за любовта, надеждата, забравата, недоверието, съмнението и избора. Една модерна история, пречупена през мита за Орфей и Евридика. „Eвридика в подземния свят“ – това е заглавието на най-новата пиеса в афиша на Драматичен театър-Пловдив, което съм убедена, че дълго ще се помни.

 

Ефектна постановка, събрала в себе си всички модерни сценографски решения, великолепно музикално решение, брилянтна актьорска игра и всичко това в пълен синхрон с режисьорската философия.

 

Класическият мит е разказан през призмата на женската чувственост и правото на избор между любовта в различните й проявления. Автор на пиесата е Сара Рул, в чиито драматургични текстове винаги прозират феминистки идеи и принципи. Тя разказва за емоциите и чувствата на Евридика, която попаднала в подземното царство трябва да направи своя избор, дали да последва в другия свят любимия си Орфей, който идва да я отведе със себе си, или да остане при любимия си баща.

 

Режисьор на пиесата е Стайко Мурджев, който за пореден път ни доказва, че може да направи ефектен спектакъл, без нито за миг да бяга от дълбоката философия на текста.

 

На сцената е събран цял арсенал от изразни средства, като се започне от ретро бански костюми, с които са облечени Орфей и Евридика в началата сцена, през хипарски дрехи, антични маски и се стигне до огнени ветрила, дори циркови атрибути и трапец, на който изключително акробатично се изявяват главните герои. Костюмите и сценографията на Марна Райчинова перфектно се допълват с видеото на Георги Вачев.

За перфектното въздействие, огромна роля играе и музикалното решение на композитора Петър Дундаков. Освен красивата музика и перфектните вокални изпълнения на певицата Гергана Димитрова, основна роля в пиесата е отредена на хора от подземното царство, който със своите речитативи и ремарки придава уникален ритъм на пиесата. Камъните-пазачи на отвъдния свят са Мариана Йотова, Радина Думанян, Боряна Братоева, Тодор Дърлянов.

Всичко това, макар и еклектично като комбинация, създава усещането за цялост и хармония, а отделните картини са в синхрон, като добре смазан механизъм.

Луиза Григорова прави една нежна чувствена Евридика, отдадена на любовта си към Орфей, но и в търсене на бащината обич, на която не е успяла да се насити. Изкушенията и съмненията са причината за попадането й в подземното царство, където се докосва до друго философско измерение на любовта.

Стефан Попов и тук доказва високата си класа, като се превъплъщава в мъдрия и всеопрощаващ баща на Евридика.

Петко Венелинов е Орфей – нежен, романтичен, но отдаден изцяло на музиката. Той страда безумно по изгубената си любима и дори е готов да влезе в подземния свят, за да я търси, но дали доверието между двамата все още съществува?

Финалът на пиесата задава въпроси и оставя всеки да намери своите отговори.

Премиерното представление премина блестящо, а публиката си тръгна като омагьосана и коментираше, че за великолепната им игра и синхрон, актьорите с пълно право могат да бъдат номинирани за  някоя театрална награда.

И както традицията повелява и тази премиера беше отпразнувана подобаващо.

Театралите се събраха, за да поздравят колегите си и да отбележат края на една макар и трудна, но изключително успешна година.

Всеки един от актьорите от спектакъла „Евридика в подземния свят“ беше посрещан с бурни овации, а режисьорът Стайко Мурджев благодари за перфектната работа на целия екип. Емоционалното и вълнуващо беше и словото на директора на театъра Кръстю Кръстев. То предизвика усмивки и дори радостни сълзи в очите, а младата Боряна Братоева, позната от сериала „Седем часа разлика“ направи своя професионален дебют и влезе в семейството на Драматичен театър-Пловдив.

На добър час на пиесата „Евридика в подземния свят“!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *