понеделник , 22 април 2019
Начало » Актуално » Евгени Божанов открива Международния фестивал „Дни на музиката в Балабанова къща“
865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741f8058cb2c5420ab4eec83773351a8b3f

Евгени Божанов открива Международния фестивал „Дни на музиката в Балабанова къща“

С концерт на виртуозният музикант Евгени Божанов и немският челист Валентин Радитиу стартира пролетното издание на Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив. Откриването е тази вечер в 19 часа в Концертна зала, а в програмата на концерта са включени произведения на Брамс, Чайковски и Рахманинов. Божанов е сред пианистите, оценени в цял свят и е лауреат на престижни  клавирни конкурси. Изнася концерти в Берлин, Виена, Лондон, Токио, Стокхол и много други. Предизвиква страстни, и ентусиазирани реакции.  Радутиу е удостоен със специална награда за иключителен талант сред струнните инструменти. Инструментът, на който свири прочутият виолончелист, е на Франческо Руджиери.

На 28 май, от 18.30 часа в Балабанова къща ще бъде заснето предаването „Нощни птици“ с водещ Искра Ангелова и специалното участие на именити гости. За доброто настроение на гостите ще се погрижи бенда на предаването в състав: Вяра Пантелеева – вокал, Мишо Шишков – пиано, Румен Бояджиев-син – перкусии, Петко Славов – бас и вокали и Владимир Михайлов – вокал и катара.

На 29 май отново Евгени Божанов ще се изявява на пловдивска сцена, но този път като солист на оркестъра на Държавна опера – Пловдив.

За 30 май в Балабанова къща е предвиден концертът „Тембри на лунна светлина“ с участието на сопраното от Израел Шири Хершковиц и Томина Първанова – арфа.

„Гвоздеят“ на програмата тази година ще бъде гостуването на камерният оркестър на Сардиния с почетен президент Енио Мориконе и диригент Симоне Питау. Концертът ще се състои на 7 юни в Дом на културата „Борис Христов“.

На 21 юни гостуват трима американски професори, които ще бъдат представени от кларнетиста проф. д-р Вангел Търпов. Концертът American Spirit In Plovdiv ще бъде на 21 юни в Балабанова къща.

Тази година е предвидена и програма за деца. За 31 май е предвиден голям детски концерт на Римския стадион, а от 1 до 20 юни в Балабанова къща ще има изложба на млади автори и талантливи деца.

Фестивалът ще прибави към своите концертни и нови пространства като Малката базилика, където на 6 юни ще звучат ангелските гласове на  хор „Гаудеамус“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *