Начало » Култура » Есенни цветове и грациозни танцьорки в новата изложба на Недко Итинов

Есенни цветове и грациозни танцьорки в новата изложба на Недко Итинов

Златистите цветове на късната есен са цветовете, които откриваме в платната от новата изложба Недко Итинов.

От тях сякаш струи аромат на есен. Топло землисто кафяво, различни нюанси на оранжевото – от ръждиво до ярко, жълтото в цялото си богатство и разнообрзие, цвят на тютюн и кафе и на прегорели ниви … Всичко това подчертава хармонията на художника точно с този сезон – спокоен, уравновесен, мек и топъл, малко тъжен и приглушен, но в същото време неимоверно богат на багри и нюанси, така добре уловени и пренесени върху платното.

 

Недко Итинов със съпругата си

Почитателите му ще останат изненадани от една музикална тема, преминаваща през повечето от платната в изложбата. И то не само като настроение, а напълно конкретна – музиканти и музикални инструмени, грациозни танцьорки – фигурална живопис, представяща художника в различна светлина, като прецизен фин рисувач, владеещ занаята до съвършенство.

Тази посока в творчеството му се забелязваше през последните години като постепенно отдръпване от по-декоративния тип живопис с така харктерните за него животински релефи, апликирани върху платно. Разбира се не липсват любимите на Недко коне, но поднесени по съвсем друг начин, като графични рисунки с туш върху платното, много по-реални и истински. Тук са и гръцките морски пейзажи, които той разработва през последната година. Но каква беше изненадата ми когато видях фигурите на колоездачи, възседнали странни велосипеди и размахващи чадъри, жени, облечени в африкански етноносии – образи,излезли сякаш от света на цирка и театъра и пренасящи ни в друга действителност. А що се отнася до техниката на художника, тя може да се охарактеризира съвсем накратко – великолепен рисувач и живописец, който не прави компромиси в работата си.

В изложбата са включени двадесетина съвсем нови картини на Недко Итинов, които ни потапят в неповторимата атмосфера на творческия свят на един голям художник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *