Начало » Актуално » Едни от най-добрите живописни платна от средата на миналия век до наши дни в ГХГ

Едни от най-добрите живописни платна от средата на миналия век до наши дни в ГХГ

“На многая лета” беше открита великолепната изложба избрани творби от колекцията на Димитър Инджов.

2013-04-01 18.43.21
Директорът на ГХГ Красимир Линков открива изложбата на колекционера Димитър Инджов

Стълпотворение от художници, изкуствоведи, меценати и хора с интерес към изкуството, нетърпеливи да разгледат изложбата, препълни до краен предел залите на Градската художествена галерия снощи.

2013-04-01 18.39.58

 

Специално за събитието тук бяха пристигнали светила като Светлин Русев, Тома Томов, Андрей Даниел, Николай Стойков. Чавдар Пашев, Станимир Видев, Васко Стоев, Атанас Хранов и Ангел Гешев също уважиха експозицията „Съвременно българско изобразително изкуство – автори, развили и наложили се през втората половина на ХХ век“.

2013-04-01 18.40.41

Изложбата включва над 200 платна на 93 автора, оставили своята вечна диря в българското изобразително изкуство. Голяма част от показаните творби не са били показвани публично до сега, но са неразделна част от националното ни богатство.

injov

Димитър Инджов благодари на всички, които са пристигнали от различните краища на страната, включително и от чужбина специално за изложбата.

Художниците Светлин Русев и Чавдар Пашев

Художниците Светлин Русев и Чавдар Пашев

Колекционерът каза, че за него е голямата чест, че с по-голяма част от представените художници е личен приятел и всеки един от представените автори има много интересна съдба, като част от тях са признати приживе, други са напуснали страната, но има и такива, чието творчество за жалост е оценено едва след смъртта им.2013-04-01 18.27.32

“Живеем в много трудни и объркани времена, времена ориентирани основно към комерса и това е една тъжна констатация”, каза Инджов.

2013-04-01 18.28.11

 

“Сигурен съм, че едва ли има успял човек, който да е щастлив при положение, че живее сред угнетени, обезверени и нещастни хора. Преди десетина години аз и мой съмишленици създадохме сдружение с идеална цел за възстановяване на църквата “Св. Димитър” в Стария град. Радостен съм, че тя вече функционира и жителите на града могат да отидат в този прекрасен храм за да се причестят  Но има моменти в които се сещам за картината на Пол Гоген, която се нарича “От къде идваме,защо сме тук, на къде отиваме?”. И точно в един такъв момента реших да направя тази изложба, за да вдъхна малко оптимизъм и малко надежда. Надявам се поне за няколко дни да се почувствате по-добре и по-щастливи и да обърнете взор към духовното, към онова нещо, без което ще се самоунищожим!”.

2013-04-01 18.44.50

Колекцията на Инджов може с пълно право да се нареди до големите колекции, на хора, отдали живота си за да съхранят едни от най-добрите образци на българското живописно изкуство. Авторите, представени в изложбата са творили от средата на миналия век до наши дни. Картини на Димитър Киров, Енчо Пиронков, Георги Божилов – Слона, Генко Генков, Светлин Русев, Станимир Видев, Георги Кононец, Милко Божков, Емил Стойчев, Георги Баев и още много други от емблематичните за XX и XXI век красят стените на Градската художествена галерия.

При откриване на изложбата, Краси Линков каза, че тенденцията по световните сцени в последните години за жалост е да се пренебрегва живописта  за сметка на другите жанрове и за това е толкова щастлив, че тази изложба представя едни от най-добрите живописни образци, със силно усещане на цвета и български темперамент, който може да намери своето достойно място навсякъде по света.

2013-04-01 18.34.29

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *