Начало » Актуално » Джовани Поповски демонстрира завиден дух и творческо дълголетие

Джовани Поповски демонстрира завиден дух и творческо дълголетие

Доайенът на пловдивските художници подреди изложба посветена на малката си внучка

Снощи, в галерия „Жорж Папазов“ се състоя истинска празник на духа и таланта. Ретроспективната изложба живопис на Иван Поповски – Джовани се оказа едно от най-привлекателните събития в делничната вечер.

 

 

 

 

Творецът, който с пълно право може да се нарече „учителят на пловдивските художници”, отново демонстрира невероятния си дух и творческо дълголетие, като на достолепната 88 годишна възраст откри поредната си великолепна живописна изложба .

С несломим младежки дух и настроение, на което могат да завидят мнозина, неотлъчно придружаван от дългогодишната си спътница в живота Роси, маестро Поповски сподели с гостите творческото си кредо – “Живописта е велико откровение на човешкият дух. За мен тя има две измерения – дълбочина и красота”!

И на истина, всичките му творби разкриваха загадъчната мимолетна красота на природата, очарованието на морския бряг, лодките с издути платна, нежните натюрморти с бели изящни цветове…всичко сътворено с много чувство, любов и топлина.

Събитието беше уважено от едни от най-изявените пловдивски творци, по-голямата част от които са били ученици на Джовани  Поповски. Специално за да поздравят своя учител, тук бяха Станимир Видев, Васил Стоев, Красимир Линков, Вихра Григорова, Светла Москова, Борис Богданов и още много известни имена от творческата гилдия на града.

Голяма част от учениците също изказаха своята благодарност към човекът, дал им най-важното – любовта към изкуството.

Директорът на Художествената галерия Краси Линков първи взе думата и каза, че е благодарен на учителя, че го е научил, че изкуството иска нравствен кураж и чист порив. „Творецът е толкова голям, колкото тези, с които се сравнява. Нашето изкуство е съизмеримо със световното, защото можем да се сравняваме с творци от световна величина.“, каза Линков.

Изкуствоведката Светла Москова също сподели своята голяма почит и уважение към маестрото и каза, че той умее да достойно да преминава през времето и гордо да носи своя уникален дух.

Художничката Вихра Григорова каза, че за нея е удивителна способността на Поповски да контактува с младите хора, като ги е научил да бъдат себе си, без да се страхуват от нищо, а те от своя страна са му отдавали своята младежка енергия. А Маестро Поповски е живото доказателство, че духът винаги побеждава материята.

Един от любимите ученици, художникът Васил Стоев развълнувано заяви, че всичко, което е постигнал в изобразителното изкуство е благодарение на Учителя.

Събралите се приятели и почитатели имаха възможността да видят близо 30 голямоформатни картини от различни творчески периоди – от 70-те години до наши дни. А разковничето за  огромната любов, сила за живот и творчество се раззкри от посвещението на изложбата, която е направена в чест на тримесечната внучка на Джовани – малката Паула.

Ценителите бяха очаровани от стойностните платна, а ректорът на  Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите доц. Димитър Димитров, обогати колекцията си с цели пет платна на маестро Джовани Поповски.

Изложбата ще продължи до 26 март в галерия „Жорж Папазов“, Легис център на бул. “Шести септември” 152.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *