Начало » Актуално » Джони Пенков и Оги Видев заедно на юбилея на Бояджана

Джони Пенков и Оги Видев заедно на юбилея на Бояджана

Десетки приятели и гости пристигнаха на изложбата, с която синът на Златю Бояджиев – Георги Бояджиев – Бояджана отбеляза своята осемдесета годишнина.

Почти цялото творчески съсловие в града под тепетата се беше стекло снощи в галерия “Резонанс”, за да почете сериозния творчески и житейски път на Бояджана.

Специално за събитието тук пристигна и Джони Пенков, който още на улицата се разцелува с дългогодишния си приятел, виртуозния китарист Оги Видев.

Бояджана е един от художниците на старата пловдивска школа, в която влизат емблематични имена като Енчо Пиронков, Димитър Киров, Йоан Левиев, Колю Витковски, Христо Стефанов и Георги Божилов – Слона.

В юбилейната експозиция беше събрал картини от различни творчески периоди.

Около голяма част от тях витаеше една пъстра и жизнерадостна емоция. Яркия колорит на абстрактните маслени платна разкриваше жезнеутвърждаващата сила на твореца. Други от изложените картини приличаха повече на инсталации или колажи, защо приютяваха в себе си стъкло, механизми и пружини, дори

асфалт или дантела.

Синът на Златю Бояджиев признава, че през всичките тези години се е стремял да се откъсне от сянката на именития си баща.

Със смелите си търсения в абстрактното, модерн арта и дори поп арта,  Бояджана е успял да го постигне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *