Начало » Актуално » Драматичен театър – Пловдив първенец по финансови приходи за 2014
фотограф - Николай Бекярски
фотограф - Николай Бекярски

Драматичен театър – Пловдив първенец по финансови приходи за 2014

Пловдивският драматичен театър е на първо място по прихода за 2014 година по приходи от продадени билети. 1 511 739 лева са финансовите резултати на Драмата, потвърди директорът на  театъра Кръстю Кръстев.

Успехите през отминалата година мотивират екипа да работи още по-усилено и да предложи на зрителите си една още по-силна и запомняща се театрална програма.

фотограф - Николай Бекярски
фотограф – Николай Бекярски

Събитието на месеца безспорно ще бъде предвидената за 15 януари премиера на пиесата „Антихрист“ по Емилиян Станев. Постановката е дело на дебютанткат Анастасия Събева, която работи в творчески тандем с един от най-изявените български композитори на театрална музика Асен Аврамов. Младата, талантлива режисьорка Анастасия Събева, която току що е завършила НАТФИЗ, ще се опита да съживи класическия текст, да го представи в нова светлина и да разкаже какво се е променило 35 години след премиерата на постановката на Иван Добчев, която тогава разбуни духовете. По-възрастната и изкушена от театъра публика още помни Добчевата трактовка по Емилиян Станев. Идеята на Събева е да покаже гледната точка на новото поколение и по какъв начин то се завръща  и интерпретира класическите текстове.

фотограф - Николай Бекярски
фотограф – Николай Бекярски

Броени дни преди премиерата, Анастасия Събева разкри причините, които са я накарали да се захване с един колкото труден, толкова и общочовешки текст: „Вярвам, че всички днешни нещастия, са следствие на същите причини, предизвикали падането на държавата ни под византийско, под турско робство, дори под комунистическо влияние. Това е именно заради липсата или по-скоро недостига на вяра… уж вярваме, но винаги се съмняваме във всичко. Днес нацията ни се намира в състояние на морална, духовна и културна криза. За жалост мога да продължа тъжното изброяване твърде дълго. В този изключително красив, средновековен и на пръв поглед отдалечен от нашия свят текст, аз видях всички тези така болни за съвремието ни теми и това беше единствената причина, поради която посегнах към него. Ще ми се през една стара приказка да разкажа на днешния човек, че трябва да бъде по-добър, по-вярващ и по-отговорен, за да имаме шанс да съградим по-красив свят. И макар да нося съзнание, че мислите ми звучат леко наивистично и патетично, вярвам, че през искреното и вълнуващо интерпретиране на тази история е възможно посланието ни да стигне до зрителите.“

фотограф - Николай Бекярски
фотограф – Николай Бекярски

Жанрът, в който ще бъде реализирана пиесата, е нетрадиционна симбиоза между опера и театрална мистерия. Автор на музикалните и хорови композиции в пиесата е Асен Аврамов, хореографията е дело на Александър Манджуков, а сценографията и костюмите са на Огняна Серафимова.

фотограф - Николай Бекярски
фотограф – Николай Бекярски

 

Актьорският състав също е подбран изключително умело. В екипа ще видим както едни от най-обичаните актьори от трупата на пловдивският театър Красимир Доков, Симеон Алексиев, Венелин Методиев, Елена Кабасакалова, Ивайло Христов, Петър Тосков, които ще си партнират с младите таланти Васил Дуев,  Елена Нацариду , Димитър Банчев, Краси Василев Весела Петрова, Джована Кочева и Наталия Димитрова.

фотограф - Николай Бекярски
фотограф – Николай Бекярски

За интереса към пиесата говори фактът, че отдавна билетите за премиерното представление на 15 януари са изчерпани. Датата на следващото представление е 28-ми януари.

10552583_1032053236811965_8171670958824900116_n

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *