Начало » Бизнес » Дигиталният печат измести традиционния на изложението „Принтком“ в Международен панаир Пловдив

Дигиталният печат измести традиционния на изложението „Принтком“ в Международен панаир Пловдив

Машина за многоцветни 3D  изображения върху различни материали е една от новостите, показани на Международната изложба за печатна комуникация „ПринтКом 2013“. Тя се провежда от 15 до 18 май в Международен панаир Пловдив с участието на директни и представени изложители от 19 държави.

Оборудването за 3D отпечатъци е базирано на новите дигитални технологии. Те вече изместват традиционния печат, заяви на пресконференция преди откриването  Петър Кънев, председател на Съюза на печатарската индустрия в България (СПИБ), който е съорганизатор на изложението.

Панели за мобилен телефон със снимки по желание на притежателя показва фирма от Асеновград. По същия начин, осигуряващ дълготрайност на изображението, се разкрасяват чаши, тениски и други предмети. Дигиталните способи променят и ситопечата, като позволяват да се съкрати времето  и да се избегне използването на химически препарати.

Предимствата на новите технологии са високото качество  и възможността да се работи в малки тиражи, дори в единични екзечпляри, и на това се дължи  бумът  на дигиталния печат, добавят експерти в бранша.

Ситуацията в бранша е тежка заради кризата, но технологичното ниво на нашите фирми не отстъпва на техните конкуренти в Гърция и Турция и е по-добро в сравнение с останалите балкански държави, коментира Петър Кънев, който откри деловия форум.

Фирмите оценяват колко е важно да се представят на „ПринтКом“ и затова тук са повечето големи български компании, каза Нели Петрова, изпълнителен директор на „Принт енд Пъблишинг“, съорганизатор на изложението и издател на списание „Полиграфия“.

„Международната изложба за печатна комуникация ще даде възможност на предприемачите да се запознаят с най-новите тенденции в печатарската индустрия. По този начин ще се утвърдят добри професионални стандарти в печатарството и ще се подпомогне развитието на икономиката“, се казва в приветствието, изпратено от министъра на икономиката Асен Василев.

„Въпреки кризата,  полиграфическата промишленост се стреми да предлага  най-модерното, тъй като качеството на опаковките, етикетите и рекламните материали вече  не е въпрос само на престиж, а на пазарно оцеляване за фирмите от другите браншове. Затова и сега участниците в „Принтком“ демонстрират иновативни решения и продукти за рекламната и издателска дейност“, коментира  Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. В изложението участват производители и дистрибутори на печатарска техника и технологии, материали и машини за възпроизвеждане и размножаване, хартии и картони, настолни издателски системи,  печатници, рекламни агенции и издателства.

Национален форум на рекламната фотография е сред съпътстващите събития. В него участват 16 автори със 70 творби. Освен тях, в палата 11 на може да се видят експонатите от Международния конкурс за панаирен плакат, които са  64 от 17 държави, и от Националния конкурс за фирмен календар.

Преди старта на „ПринтКом 2013“ Съюзът на печатарската индустрия връчи своите годишни награди. Призът Печатар на годината отиде при Тодор Чапов  печатница „Форт“, а за най-добър Търговец на годината бе определен Христо Стайков от  „Гед“.

Деловата програма включва презентации и семинари за новостите в полиграфията и опаковките. На 16 май ще бъдат представени системата за електронни търгове за обществени поръчки, разработена от БОРКОР,  и финансиращи инструменти, предлагани от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.

В рамките на „Принтком“  за 17-и път се проведе единственият в света Международен конкурс за панаирен плакат. Уникалната проява се организира от Международен панаир Пловдив съвместно с Международната асоциация на изложбената индустрия UFI. Тази година участваха 64 плаката на 24 панаирни организации от 17 държави.

Голямата награда бе присъдена на Международния панаир в Тулуза, Франция. Номинирани бяха: „Космопроф Азия – Новият свят на красотата“, представен от Ю Би Ем – Азия – Хонг Конг; Международен търговски панаир, представен от Международен панаир – Зимбабве; „Вода София 2013“ и „Булконтрола 2013“, представени от Интерекспоцентър – София.

В традиционния Национален конкурс за фирмен  календар се включиха 18 експоната на 17 фирми. Голямата награда не бе връчена.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *