Начало » Общество » Дани Каназирева призовава фондация „ Пловдив 2019” към по-голяма активност

Дани Каназирева призовава фондация „ Пловдив 2019” към по-голяма активност

Общинската съветничка смята, че без чужди експерти трудно ще спечелим домакинството на Европейска столица на културата

Пловдив има нужда от силно лоби на народните представители от Пловдив и региона. Защо ги няма?

„Европейска столица на културата” е най-мащабният проект, който би могъл да се реализира в Пловдив и областта, и ще бъде непростимо, ако изтървем тази златна възможност,  коментира общинската съветничка Дани Каназирева.  Опитът на досегашните 37 европейски столици на културата показва, че проявите, организирани по този начин, привличат много повече туристи, стимулират развитието на бизнеса и опазването на културно-историческото наследство. Неслучайно в европейските директиви  се поставя условие за реализация на 300 – 500 културни проекта на територията на около 20 000 квадратни километра , сериозни инвестиции  в размер на  50 млн. евро  за културните прояви и допълнително 150 – 200 млн. евро в градската инфраструктура. Това е много голямо предизвикателство, но и сигурна крачка в развитието на града и региона, убедена е Каназирева.

Пловдив категорично има всички дадености, за да спечели домакинството, особено ако обвърже проекта с историческите забележителности и традициите в региона  – Асеновград, Хисаря, Карлово, Старосел, Сопот, Калофер, а също така ако успее да подчертае етническото разнообразие и толерантност на жителите на древна Тракия.

Кандидатурата на Пловдив ще има много по-голям шанс, ако се използва опитът на досегашните европейски столици – Ротердам, Болоня, Глазгоу, Генуа, Сибиу, Вилнюс и т.н.  Дали  община  Пловдив и конкретно фондация „Пловдив – 2019” са използвали тази възможност, посочена като препоръка в европейските директиви?  Кога и кой ще подпише споразумението с Италия, чийто град ще бъде определен за евростолица заедно с български?  Привлечени ли са чужди експерти, които биха могли да помогнат с ценни практически съвети за подготовката на проекта?

Ако това не е направено, се налага извод, че дейността на фондацията се капсулира и на проекта се гледа като на тяснопартийна цел, счита Дани Каназирева. Документите, които се попълват за кандидатиране, изискват към участието в проекта да бъдат привлечени широк кръг от граждани и най-вече дейци на културата. В тази връзка е странно, че едва днес се предлага създаване на Комитет за подкрепа  на инициативата, в който да участват имените личности. Това означава, че са изгубени поне две години. Дейността на фондацията не се популяризира в достатъчно широка степен,  а голяма част от гражданите в Пловдив и региона изобщо не знаят за проекта, за разлика от мащабната информационна кампания в градовете конкуренти Варна и София.

Успехът на проекта в значителна степен зависи от това, доколко Пловдив има силно лоби и консенсус на всички нива – в Общинския съвет, от страна на общините от региона,  на областната администрация и правителството, подчертава Дани Каназирева.  Добър знак е, че общините от Пловдивска област, както и Южен централен район са заявили своята подкрепа за кандидатурата на Пловдив. В рамките на същия добър тон звучи и предложената на съветниците от кмета декларация. Но само с голи декларации проектът не може да бъде спечелен – трябва много работа на всички нива, с консенсус и привличане на изявени специалисти, счита Дани Каназирева.

И пита: къде са евродепутатите и народните представители от Пловдив и региона? Защо нито веднъж за три години те не са седнали на една маса, за да обсъдят по какъв начин и с какви средства Пловдив ще защитава кандидатурата си за Европейска столица на културата?  Инициативата изисква програмата да бъде обвързана с дългосрочното културно и социално развитие на Пловдив, а също така и с финансирането. До 31 декември, когато Европейската комисия обяви победителя, остават само няколко месеца. Готови ли сме да инвестираме милиони левове, пита Каназирева. Тя напомня, че според директивите на ЕС общината и държавата трябва да поемат по 30 процента от задължителните разходи, 10 процента осигуряват спонсори, 10 – 15 на сто от приходите се планират от стопанска дейност, останалите – от други финансиращи програми.  Инвестиционната програма, изчислена за пет-шест години, варира между 100 и 500 милиона евро.  Имаме ли собствени финансови ресурси и подкрепа на държавата, за да гарантираме тези средства, пита Дани Каназирева.

С уникалните си дадености Пловдив ще спечели домакинството за Европейска столица на културата, ако дейността на фондацията се активизира в положителна посока и бъде подкрепена както от представителите на всички власти в държавата, така и от обществеността, счита съветничката.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *