Начало » ECCE HOMO » „Черната кутия“ ще доведе в Пловдив световни звезди (аудио)

„Черната кутия“ ще доведе в Пловдив световни звезди (аудио)

Осмото издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ стартира на 31 май с изключително силна програма.

Още на откриването на фестивала, 31 май, пловдивската публика ще има възможност да види  великолепния спектакъл на белгийската група BOB’ART”, които с виртуозност и лекота ни предлага своя поглед върху съвременното изкуство и мястото на артиста в него. 5 танцьори и двама музиканти на сцената с  хореография и ритъм създават игра между танца и театъра. “ BOB’ART ” e едно виртуозно представление, съчетаващо различни стилове като театър, танц и жива музика и е изключително забавен поглед върху една нелека тема – крайностите в съвременното изкуство.

На 5 юни е спектакъла на ERICA ESSNER PERFORMANCE CO-OP от Ню Йорк.

За тях New York Times пише „Звуци от гръм, вятър и дъжд се въртят през музиката, колаж от променливи по настроение инструментални мелодии, костюмите на Ейми Глен, които напом нят  на  чуствени буреносни облаци… Танцьорите са сякаш хвърлени в буря.“

На 6 юни е спектакъла „ДУЕЛ“ на френската компания „LES GENS DU QUAI COMPANY”. „Спектакълът  пресъздава дуелите през вековете с невероятно чувство за хумор и насмешка. Дон Кихот не е далеч, театърът на Graпd Gиigпol също и ние сме в пристъп на смях от първия до последния миг на този спектакъл! Не мислите ли, че би било жалко да се  откажем и  отречем  от  това удоволствие?“

Един от гвоздеите на програмата е и участието на Тома Марков с неговата пиеса „Брехт“, която ще бъде представена в клуб „Фабриката“.

Литературното четене на пиесата ще е с помощта на журналиста Тодор Пеев и актрисата Сибила Серафим.

И в типичния за Марков стил, това няма да бъде просто четене, а своеобразен литературен пърформанс с много импровизации и с активното участие на публиката.

Хореографката на балет „Арабеск“ Мила Искренова идва с интересен уъркшоп, изграден върху школата на световната хореографка Пина Бауш.

Международният фестивал „Черната кутия 2014″ – „Театър и съвременен танц“ започва в 19 часа на 31 май в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив.

В програмата са включени майсторски постановки на групи от Израел, Италия, Австрия, Русия, САЩ и Франция. Всички те ще се играят на сцената на обновения Дом на културата „Борис Христов“ от 19 часа.

Повече подробности за акцентите в програмата, можете да чуете от интервюто със Слава Младенова – арт директор на фестивала „Черната кутия“, в прикачения файл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *