Начало » Актуално » Бойка Велкова: Дора Габе и Елисавета Багряна – две жени от европейска и световна величина (интервю)

Бойка Велкова: Дора Габе и Елисавета Багряна – две жени от европейска и световна величина (интервю)

Нежна, чувствена и много емоционална пиеса, която разказва за конкуренцията, но и за любовта между двете грандами на българската литература – Дора Габе и Елисавета Багряна, гостува на сцената на Куклен театър-Пловдив.

Безспорните прими на Народния театър „Иван Вазов“ Бойка Велкова и Мария Каварджикова се превъплътиха в ролите от пиесата „Две“ на Таня Шахова, под режисурата на Юрий Дачев.

Двете могъщи и достойни съперници са преплели неразривно както творческите си пътища, така и любовния си живот, което не им пречи да бъдат по някакъв странен начин приятелки.

Всяка година те прекарват голяма част от лятото в Хисаря, където общуват, споделят, карат се и се сдобряват.

Бойка Велкова извайва образа на флиртуващата, лекомислената, нежната и всепрощаваща Дора Габе, докато Мария Кавърджикова изгражда разумната и сдържана Багряна.

„Винаги се притеснявам, когато ми правят комплименти. Все се страхувам, че не казват достатъчно“, заявява Дора Габе.

В пиесата се преплитат и нотки на съжаление от това, че Дора Габе остава сама с детските си стихове, но без собствени деца,  а Багряна не може да преглътне загубата на любимия и на двете Боян Пенев.
Боян Пенев – един от най-големите български литературни историци и критици, съпруг на Габе и голямата любов на Багряна, е името, което обаче винаги води до скандал в разговорите.
В пристъп на ревност към Багряна, Дора Габе изгаря част от писмата му. След като многократно заявява, че Боян Пенев е любовта на живота й, накрая тя обявява, че всъщност любовта на живота й е Яворов. „Напук се ожених за Боян, сега тъгувам за Яворов“, споделя тя.

„Я, да си сменим червилата“ е репликата, с която двете прекратяват всеки спор.

Дора Габе е една много нежна и много талантлива жена. Тя е по-меката и по-прощаващата и това много ми харесва, казва за ролята си Бойка Велкова.

И двете са знаели по пет езика. Светът ги е познавал, пътували са много. Били са с европейска и световна величина. Това са жени, които знаят кои са и за това са постигнали такива успехи. Нека не ги превръщаме в някакви паметници и да не ги захвърляме в ъгъла на една стая, защото това са едни изключително умни и интелигентни жени, от които само можем да се поучим, казва Бойка Велкова.

Цялото интервю с Бойка Велкова можете да чуете в прикачения файл:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *