Начало » Светът на Виното » Български вина са първенци на Mundus Vini 2012

Български вина са първенци на Mundus Vini 2012

Марките Domaine Peshtera и Villa Yambol се завърнаха с поредни златни отличия от най-престижния винен конкурс

В разгара на гроздоберната кампания, едни от най-младите, но вече доказани български вина, се завърнаха с невиждано за родното винопроизводство признание на над 300 енолози от 46 страни. Вината на изявените изби – Винпром Пещера и Винпром Ямбол получиха цели 5 златни и сребърни медала от всепризнатия световен конкурс за вино „Мундус Вини“, чието 12-то издание приключи само преди дни в Германия.

Истински повод за гордост на винения бранш е успехът на марката Domaine Peshtera от реколта 2011 г. сорт Мерло, която получи Златен медал в конкуренция с хиляди вина от близо 100 страни и то на най-престижния международен конкурс. Виното е оценено с немска прецизност по цели 19 показателя – 11 от които посветени на ароматите, 4 на вкуса и 4 на общото впечатление. В секцията „Аромати“ то получава оценка 6 за „червена боровинка“ и 4,3 за „череша“. Като „Общо впечатление“ за „хармония“ оценката отново е 6. Тези оценки напълно отговарят на описанието на Domaine Peshtera Мерло – вино с плътен рубинено-червен цвят. Ароматът е подчертано плодов – на зряла череша и горски плодове. Вкусът е елегантен, плътен, изключително хармоничен, с дълъг и запомнящ се финал.

 

Това е десетото такова отличие от световен винен конкурс за този сорт само от края на 2011 г. до днес, с което виното спокойно може да бъде определено като най-успешното за 2012 г. Експертите на „Мундус Вини“ наградиха марката и с два Сребърни медала за сорта Шароне, отново реколта 2011 г., който пък е бялото вино с най-много признания на световни експерти за годината. Последното от тях дойде само преди месец и половина от най-големия алкохолен конкурс за напитки от 90 страни – International Wine and Spirit Competition.

„Невиждан успех за българско вино и то толкова младо“, коментират родни винени експерти. „Поздравления за успеха на виното Ви! Нашите експерти го отличиха за изключителното му качество, след проведена сляпа дегустация през август/септември по Строгите правила на OIV (Международната организация по лозарство и винарство) в Париж“ – казват в лично поздравление до Винпром Пещера, дългогодишен лидер в производството на вина и високоалкохолни напитки у нас, организаторите на конкурса „Мундус Вини“ 2012 г.

Domaine Peshtera е на пазара от по-малко от година, но вече е едно от най-награждаваните по световни дегустации и конкурси, малка част от които са International Wine and Spirit Competition, Vinalies Internationales, International Wine Challenge, San Fancisco International Wine Competition, Finger Lakes International Wine Competition, Decanter World Wine Awards (DWWA) и редица други.

Друг добре познат производител – Винпром Ямбол заслужава не по-малко внимание. Вината Villa Yambol взеха Златен и Сребърен медал за сортовете Каберне Совиньон и Шардоне, отново реколта 2011 г. Те са втората най-отличавана марка за 2012 г, а още по-впечатляващ родните и световни експерти е фактът, че и двете марки са с цени под 10 лева, а влизат в конкуренция с десетки хиляди вина от България и цял свят, повечето от които с цена много над тази.

Успехът на родните вина е много ценен, защото в журито на конкурса участват над 300 енолози от 46 държави, а дегустациите са слепи, т.е. никой не знае в момента на опитването името на продукта и неговия произход. Оценяването на напитките става по строгите правила на OIV (Международната организация по лозарство и винарство), чиято централа е в Париж. В дегустациите се включват много сетива – зрение, обоняние и едва след това идва ролята на небцето. Особено много се ценят хармонията от вкусове и финалното впечатление от виното. Езикът и небцето трябва да потвърдят това, което очите и носа са оформили като очакване от „мъдрата“ течност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *