понеделник , 9 декември 2019
Начало » Актуално » Българо-германска младежка група дискутира проблемите на приобщаването

Българо-германска младежка група дискутира проблемите на приобщаването

В Пловдив  пристигна група от Германия, която заедно с българските си партньори работи по проекта „ Да сътворим Европа заедно“ и се осъществява по  програма „Еразмус+“. Целта на програмата е  всеки европейски гражданин  да даде своя принос, дадено място да стане по-благоприятно за живеене и да направи Европа процъфтяваща. Международната младежка инициатива „Да сътворим Европа заедно”  e основана на следните водещи принципи: „Състоянието и структурата на Европа могат да бъдат подобрени само и единствено с общите усилия на гражданите от всички Европейски страни, които са тясно и стабилно свързани от гледна точка на мобилността и икономическата интеграция. Ние не можем да си позволим да ограничим кръгозора си и да приемем за свой свят само пространството, намиращо се в границите на родното място, защото е въпрос на време социалните проблеми, възникнали в една страна-членка на Европейския съюз, да пренесат своето негативно влияние върху благосъстоянието на друга страна-членка. В този смисъл е ползотворно не само да се грижим за удовлетворяване потребностите на гражданите в нашите родни места, но да се присъединим и да участваме активно в създаването и организацията на благоприятни за живеене места и в другите Европейски страни“.

Програмата разгръща потенциала си с идеи, култивирани от общо двадесет и девет участници от Германия и България, със задачата и призванието да направят българските градове по-подходящо и по-благоприятно място за живеене. В Германия и в България са сформирани екипи, чиито представители са с различни социални потребности и класификация – има хора с увреждания и хора, чийто произход е свързан с миграционни условия и зависимости. Хората, които са изложени на риск да станат жертви на тип социална дискриминация, свързана с тяхната биография или някаква физическа неспособност, не винаги успяват да се почувстват напълно приети от обществото и са много затруднени да намерят мястото, на което принадлежат в социалното им обкръжение- Програмата има за цел да промени това несъответствие. Проектът дава възможност на тези хора да вземат решения относно това, как е добре да изглежда един град според техните представи и те да се чувстват добре, живеейки в него.
Екипът използва метода на приобщаването – „Приемам те с твоите ограничения и потенциални възможности и искам да знам какви са истинските ти желания, от какво ти искрено се нуждаеш, за да ти предложа моята помощ”. IMG_1859 (1)
От 23 юли до 01 август по проекта се провежда младежка среща в гр. Разлог, където заедно с местни жители и представители на политическата, икономическата и културната сфера се дискутират въпросите на приобщаването и се обсъждат идеите и плановете, чиято цел е да направи Разлог по-благоприятно място за живеене. Освен това, чрез интернет форуми се приемат предложение и идеи в подкрепа на главната цел– как да направим родните места по-благоприятни за живеене. Проектът предвижда и създаване на документален филм, който да провокира дискусия с политиците и отговорните власти, така че да ускорят процеса на развитието на приемствеността и приобщаването.

Главен партньор на проекта от българска страна е Фондация „Огънят на Орфей” с представител Евгения Тагарева.

Интервю на Нели Бистрашка с Евгения Тагарева – председател на фондация „Огънят на Орфей“ и Анна Велкова, които са партньори, както и участници в проекта можете да чуете в прикачения звуков файл:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *