Начало » Актуално » Атрактивни мероприятия привлякоха ценителите в Пловдив (галерия)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Атрактивни мероприятия привлякоха ценителите в Пловдив (галерия)

Димитър Мицев зарадва почитателите си с изложба след 15 годишно прекъсване.  Художникът, който е от поколението на великите Георги Божилов- Слона, Димитър Киров, Йоан Левиев, не беше правил самостоятелна изява от дълго време, но както споделиха ценителите, очакването си заслужаваше.

Димитър Мицев

Димитър Мицев е подредил своята изящна изложба в една от залите на Административния съд. Майсторството му на живописец се усеща в баланса между абстрактното внушение и чистотата на класическата рисунка от фигуралните композиции. Въздушно и ефирно е усещането, което ни създават неговите живописни платна. Екстаз създават и синьото, идващо сякаш директно от морските дълбини, и свежата нотка в красивите залези и северното утро, и носталгията към отминалото време, лъхаща от старата порта, която е като врата във времето, и от нежните ласки и докосвания, които си разменят влюбените сред люляковите храсти, както и от неизменната муза, чието невидимо присъствие се улавя навсякъде в платната. Всичко това носи много романтика и вълнение, а картините на Димитър Мицев носят изключително удоволствие и естетическа наслада.

Още една изложба, която свири на романтичната нотка на пролетта, беше открита тези дни в Пловдив. Плевенчанинът Петър Мичев – Педро, който вече е добре познат в града под тепетата, представи своите платна в галерия – музей „Филипополис“. Педро е особено популярен с женските образи, основна тема в неговото творчество. Смирена мадона или влюбена грешница, девица, или майка, приятелки или любовница…Дали с цвете, с ябълка, с гълъб,  с яйце или гроздова чепка,  жената неизменно присъства в картините му. Тя е изключително нежна и фина, чувствена и ефирна, сякаш е наметната с много тънък, елегантен и почти невидим небесен воал.

В залата на втория етаж на  Градската художествена галерия гостуват членовете на Съюза на българските художници в Благоевград. Те са подредили живописни, скулптурни и графични творби. Целта на художниците е да създадат трайни връзки за бъдещо партньорство с Пловдив, във връзка с представянето на града като Европейската столица на културата през 2019 г. Председателят на съюза Антон Гошев сподели, че за творците е необходимо да показват своите работи и да получават оценка от публика в различните градове, за да могат да сверят своите часовници. В града под тепетата гостуват 16 автора с изключително стилово и жанрово разнообразие, като започнем от приложното изкуство на Ангелина Станчева и стигнем до живописта, графиката и акварелите, които показват Христо Шапкаров, Атанас Дафинов, Георги Драчев, Живко Янев, Цветанка Грънчарова, Венцислав Терзийски, Николай Китанов, Ана Покровнишка, Нина Златева и Иван Милушев, който в началото на годината представи своите „Любовни случки“ в галерия „Възраждане.

В галерия „Възраждане“, можете да видите прекрасната изложба скулптура и рисунка, която събера на едно място творби на проф. Eмил Попов и негови ученици. В експозицията, освен професора, който е един от най-ценените скулптори днес, участват и неговите ученици Антония Ангелова, Антон Цанев, Диан Димов, Мартиан Табаков, Мартин Трифонов и Милена Григорова.

Макар и различни по натюрел, пипане и настроение, младите хора достойно представят школата на прекрасния им учител. Тяхната креативност се проявява в избрания материал, в пластичното внушение на скулптурите, както и в определени детайли, които познавачът веднага ще отбележи. Радостен е фактът, че учител и ученици дефилират рамо до рамо, защото младите творци са талантливи и от тях се очаква много.

В галерия U P.A.R.K. все още имате възможност да видите изложбата на Камен Старчев. Графикът е син на известния български скулптор Валентин Старчев, но тръгва по свой собствен творчески път с модерна дигитална графика. Художникът провокира с творческите си експерименти и показва на практика как  може да бъде създадено произведение на изкуството с помощта на новите технологии. Графиките са израз на нестандартното мислене на Старчев, пренасящо ни във въображаем свят от абстрактни образи и фигури. Композициите му сякаш променят формата, деформират я и я карат да разбие всякакви клишета, а всичко е забележителна игра на пространства, форми и отношения.

Освен прекрасните изложби, на които имаха възможност да се насладят ценителите, в последните три дни, градът под тепетата се превърна в истински оазисна българският дух, защото накара и пловдивчани и гостите на града, да се докоснат до магията на българските традиционни занаяти и на майсторлъка на гости от съседни балкански страни. Пролетният панаир на занаятите, който традиционно се организира от Регионалната занаятчийска камара, събра 70 майстори на стари занаяти от цялата страна, както и хлебари и пекари. В шатрите на занаятчиите, разположени от Римския стадион до аптека Марица, изкушените от народните занаяти, имаха възможността да видят как се изработват изделията, съхранили древните български традиции. Тук бяха представени почти всички занаяти – декоративен текстил, везмо, плъсти, различни техники за изработване на бижута, рисувано стъкло и ръчно направени стъклени изделия, изработване на керамични съдове, медникарство, ножарство, ковано желязо, каменарство и много други. Събитието беше открито с атрактивно дефиле от Пощата до Римския стадион, където беше разчупена десет килограмова погача, наречена „Пловдивски хляб“. „Пловдивският хляб е най-хубавият, защото всички обичат Пловдив и искат да живеят тук“, каза по този повод Георги Лефтеров, председател на Българската гилдия на пекарите. В шатрите на пекарите се месеше и печеше истински български хляб, направен по стари български рецепти.

През уикенда се проведе и фестивалът на здравето „Здравей здраве“, който  популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти – физическо, емоционално, ментално и духовно здраве.  Лекциите и проявите провокираха интереса на хората към здравословния начин на живот и представиха широка гама от естествени начини за възстановяване на здравето и за предотвратяване на заболявания, чрез използването на здравословни стоки и услуги. Шестият пореден фестивал на здравословния живот „Здравей, Здраве!”, се проведе под мотото „Щастливи, осъзнати, единни като капки жива вода”.

Въпреки, че тези дни Пловдив беше един от най-притегателните културни центрове в страната, не може да не отбележим, че в НДК София се откри и първият „Салон на галериите“, който събра творци, колекционери и ценители на изобразителното изкуство от цялата страна. Над 30 галерии се събраха на едно място за изложението, което продължава до 27 април и показаха творби на над 100 български и чужди автора. Радостно е, че в изложението участват и известни пловдивски художници, като Ангел Василев, Васил Стоев и Атанас Хранов.

Освен популярни автори, проявата дава възможност и на млади таланти да демонстрират своят талант в рамките на проекта “Творческа борса”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *